Obinitsa. Ühe seto pere lugu

22. mai 2015 Teater Vanemuine - Kommenteeri artiklit

Obinitsa külas asub kaunis 1930. aastatel valminud puumaja, mida omal ajal kutsuti selle ehitanud ja sääl elanud kaupmehe pere järgi Kalju maja.

Maja hüüti ka Obinitsa aknaks, seal võeti seto kombe kohaselt vastu riigimehi, usurändureid ja teadlasi. Fotokunstnik Carl Sarap on jäädvustanud klaasnegatiividele Obinitsa ja viie kaunitarist peretütre ilu.

Siis tuli Nõukogude võim, kellele maja meeldis, aga pere ei meeldinud … Velskripunkt, meierei, kultuurimaja, raamatukogu, kolhoosi kontor – poole sajandi vanused ei tea enam mesitarudest ja õunapuudest palistatud aiaga ajaloolisest majast ega dramaatilise elukäiguga Kaljudest midagi. Nende pereliikmed võtsid läände põgenedes või külmale maale sõites pildialbumid kaasa …

Kas avada Obinitsa aken ja olla taas pere maskiballil või õdede kaksikpulmas, kas näha nii lähedalt sirpi, mis lõikab, ja haamrit, mis lööb? Kas elada läbi meie maa perede saatust ida ja lääne väraval, kus tuul kogu aeg tõmbab ja puhub meid laiali nagu õitsenud võilille ebemeid?

Eepiline lugu ühest seto perest läbi saja aasta.

Ainult üheksa etendust juulis Seto Ateljee-Galerii õuel Obinitsas.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!