Theatrum mängib Tšehhovit ja Kruusvalli

22. mai 2015 Theatrum - Kommenteeri artiklit

Juuni alguses esietendub traditsiooniline Vanalinna hariduskolleegiumi teatrikooli abiturientide lõputöö, milleks seekord on Anton Tšehhovi „Kolm õde”.

Lavastaja Maria Peterson kirjutab: „Moskvasse! Moskvasse! Moskvasse! „Kolm õde” on klassikaline tekst, seda on lavastatud üle maailma ja Eestiski mitmeid kordi. Võiks arvata, et oleme saanud teada kõik, mis selles teoses peidus on. Kuid Tšehhov on klassik just seetõttu, et tema näidend on ammendamatu ja pakub avastamisrõõmu veel tuhandeteks kordadeks. Seekord avastame „Kolme õde” koos Vanalinna hariduskolleegiumi teatrikooli õpilastega, kes on 19-aastased ja otsivad vastuseid samadele küsimustele, millele me kõik – east olenemata. Kust me tuleme, kuhu teel oleme ja mille nimel see kõik toimub? Kui palju me saame ratio’le toetuda? Ja kui suur on sellel teekonnal usu, lootuse ja armastuse osakaal?”

Osades Maria Liive, Madleen Maria Kirja, Helena Rummo, Amanda Hermiine Künnapas, Dein Suvi, Kaur Kivilo, Nathan Tulve, Siim Püvi, Anna Teele Orav, Markkus Pulk, Joonas Vatter, Greta Liisa Grünberg, Karl Henrik Uuemõis.

Etendused 7., 9., 10., 11., 12., 13., 14. juunil kell 19 Theatrumis.

• • •

Augustis on Esna mõisas taas võimalus näha eelmisel suvel esietendunud lavastust Jaan Kruusvalli „Hääled”. Lavastaja Lembit Peterson. Mängivad Garmen Tabor ja Aleksander Eelmaa.

„Dialoog balansseerib pidevalt mõistmise ja mittemõistmise, konkreetse ja abstraktse piiril, mistõttu on seda sama pingeline ja huvitav jälgida nagu head poliitilist teledebatti. Kuigi algusest lõpuni kasutatakse dialoogivormi, ei varjuta hääl pilti. See, kuidas räägitakse (kehakeel), on sama oluline kui see, mida räägitakse; mingit kuuldemängustampi ei teki hetkekski. Veel enam: häältele kuju andmine on ju suur meistritöö, vaat et imetegu. Ja mingi ime lummus hõljub lavastuse atmosfääris pidevalt.” (Veiko Märka, Sirp 28.08.2014)

Garmen Tabor oli selle lavastuse rollidega 2014. aasta parima naispeaosatäitja nominent.

Enne etenduse algust tutvustab Filipp Kruusvall Esna mõisa ja teeb soovijatele väikese ringkäigu mõisas. Pärast etendust on soovijatel võimalik jalutada Esna kabelisse ja kuulata seal Johann Sebastian Bachi süite soolotšellole Johannes Sarapuu esituses.

Etendused toimuvad 5., 6., 7., 8.,12., 13., 14. augustil kell 19 Esna mõisas.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!