Viimsi vabaõhumuuseumis seikleb saabastega kass

22. mai 2015 Miksteater - Kommenteeri artiklit

Eelmisel suvel Põlva talurahvamuuseumis etendunud Miksteatri suvelavastus „Saabastega kass” kolib sel suvel Viimsi vabaõhumuuseumi õuele. Charles Perrault’ kuulsa muinasjutu ainetel valminud vaimuka teksti on kirjutanud Donald Tomberg. Etendused on kavas vahemikus 1.–18. juulini, kokku 14 korral.

Lavastaja Kristo Tootsi sõnul ei ole tegu tüüpilise „lastekaga”, vaid täispika lavatükiga, milles on mõtlemisainest ja nautimist nii lastele kui ka täiskasvanuile ning mida tasub vaatama tulla kogu perega. Lavastuse peategelast Matit kehastab Mart Toome Tallinna Linnateatrist. Näidendi raam on toodud tänapäeva, Mati vanaisa juurde, kes ühena viimastest ikka veel jonnakalt talu peab. Sinna ühel ilusal suvepäeval Mati koos oma pruudiga ootamatult sisse sajabki. Mati tahab nimelt, et vanaisa kirjutaks talu tema nimele, siis saaks ta selle maha müüa ja linnas oma äri asutada, vanaisa võtaks aga noorpaar enese juurde linna elama. Isakodus haaravad Matit aga ootamatult vanad mälestused: suure kivi peal armastas ta istuda ja unistada, veskis muinasjutte ja igasuguseid põnevaid tegelasi välja mõtelda, kase otsas ronida, mille okstes tuul nii uinutavalt kohiseb …

Korraga leiabki Mati end unenäost, keset muinasjuttu „Saabastega kass”, kus ootamatult saapad jalga tõmmanud kodukass vaest Matit juhendama asub. Kassi abiga saab Matist viimaks kuningas, kes pärib kuningriigi. Siis aga kaob võlumaailm ja kõik on jälle nagu ennegi. Jälle peab ise oma peaga mõtlema ja otsustama. Ent mida ta valib? Millist „kuningriiki” püüdma asub? Saabastega kassi osas Katrin Kalma. Teistes osades Maria Taimre-Varres, Allan Kress, Marko Mäesaar.

Lavastuses kõlavatele lauludele on viisid kirjutanud Kaido Rannik. Kõik laulud kõlavad otse lavalt, elavas esituses. Pealtvaatajail on võimalus näha tavaliste pillide kõrval ka üsna ebatavalisi instrumente, milliseid, see jäägu esialgu saladuseks. Muusikutena teevad kaasa Mari Tammar ja Kaido Rannik. Muuseumihoovi kujundab vanaisa taluõueks kunstnik Anne Prangel, kostüümid on teinud Jana Volke. Rohkem infot leiab Miksteatri kodulehelt www.miksteater.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!