„Küberpähkli” võistluse võitsid Tartu noored

4. juuni 2015 - Kommenteeri artiklit

Hariduse infotehnoloogia sihtasutuse korraldatud Eesti esimesel põhikooli- ja gümnaasiuminoortele suunatud küberkaitseteemalisel võistlusel „Küberpähkel” olid võidukad Tartu koolilapsed, esikoha noppis Miina Härma gümnaasiumi abiturient Johannes Kadak.

„Küberpähkli” võistlus toimus kahes voorus, esimene oli veebipõhine ja seal pandi proovile osalejate teoreetilised teadmised. „Küberpähkli” teise ehk lõppvooru pääses 25 parimat ning see toimus 1. juunil Eesti infotehnoloogia kolledžis. Lõppvoorus lahendasid osalejad praktilisi ülesandeid, näiteks pidid võistlejad tegelema pahavaraga ja leidma võrguliiklusest krüpteerimata andmeid.

Kõige enam pääses „Küberpähkli” teise vooru Tartu õpilasi. Esikoha saanud Miina Härma gümnaasiumi abiturient Johannes Kadak on IT-ga juba pikalt tegelnud ning plaanib ka kõrgkooliõpinguid IT-vallas.

Teise koha sai Andres Jõgi Tartu Jaan Poska gümnaasiumist, kolmas koht läks sama kooli õpilasele Gregor Eesmaale. „Küberpähkli” finaalis võistles ka üks põhikoolinoor, Kadrina keskkooli 7. klassi noormees Reio Opromei oli ühtlasi võistluse noorim osaleja.

„Küberpähkli” võistluse korraldas hariduse infotehnoloogia sihtasutus IT-akadeemia programmi käigus koostöös kaitseministeeriumi ja Eesti infotehnoloogia kolledžiga. Kaitseministeerium pani viiele parimale eripreemiaks välja küberkaitse õppepäeva, millel noored saavad ainulaadse võimaluse külastada valdkonna tippkeskusi: kaitseministeeriumi, NATO küberkaitse kompetentsikeskust, Eesti küberkaitse liitu ja riigi infosüsteemi ametit.

Eestis saab küberkaitse rakenduskõrgharidust omandada alates tulevast sügisest, mil Eesti infotehnoloogia kolledž avab uue ingliskeelse õppekava Cyber Security Engineering (küberturbe tehnoloogiad). Sisseastumisdokumente võetakse vastu 6. juulini.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!