Kuidas toetada uut õpikäsitust?

5. juuni 2015 Raivo Juurak Õpetajate Leht - Kommenteeri artiklit

1. juunil sai esimest korda kokku TLÜ haridus­innovatsiooni­keskuse (HIK) nõukoda, kus arutati ajurünnaku korras võimalusi minna kiiremini üle uuele õpikäsitusele. Alljärgnevalt mõned väljavõtted huvitavamatest ideedest.

• Õppida tuleb Lätilt, kus uuendusmeelsed õpetajad õpivad laupäeval-pühapäeval Riias uusi õpimeetodeid rakendama ja juba järgmisel nädalal kasutavad nädalavahetusel õpitut koolis. Ja nii tehakse läbi terve aasta. Järgmisel aastal on Riias õppinud õpetajad juba oma piirkonna õpetajate koolitajad. See on kooliuuenduse väga kiire tee.

• TLÜ haridusinnovatsioonikeskust tuleb oluliselt laiendada. Näiteks Singapuri analoogilises keskuses töötab üle 400 inimese, kusjuures Singapur pole Eestist suurem, seal lihtsalt väärtustatakse haridusuuendust rohkem.

• Võtta eeskuju programmist „Noored kooli” ja kehtestada õpetajaks õppima pürgijatele väga kõrged sissepääsukriteeriumid. Nii hakkaksid ka andekad noored õpetajaerialadele pürgima.

• Anda välja uue põlvkonna õpikud, milles on ülesandeid ka rühmadele, võrgustikele jms, nii et õpiku järgi ei saaks enam vanaviisi edasi õpetada.

• Võtta õpetajaks õppima ainult neid noori, kes oskavad väga hästi mõnd võõrkeelt, sest maailm on täis uuele õpikäsitusele vastavaid väga häid õppematerjale, mis sobivad ka meie koolitundidesse.

• Võtta õpetajaks õppima ka sõjapõgenikke. Soomes on mustanahalised õpetajad igati hinnatud ja nad on ka ise õpetajaks olemise üle väga uhked, sest oma sünnimaal poleks nad tõenäoliselt nii kõrge mainega ametisse iialgi pääsenud.

• Saata kõik haridusteaduste õppejõud Hollandisse, Kanadasse ja teistesse uue õpikäsitusega maadesse vaatama, kuidas õpitakse ja õpetatakse tänapäevases ülikoolis, sest kui ülikool läheb uuele õpikäsitusele üle, tulevad koolid sellega kiiresti kaasa.

Ajurünnakud ja arutelud HIK-i nõukojas jätkuvad uue õppeaasta algul.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!