Otsa kooli 69. lend vallutab maailma

11. juuni 2015 Aarne Saluveer Georg Otsa nimelise Tallinna muusikakooli direktor - Kommenteeri artiklit

Pühapäeval, 14. juunil kell 15 tähistab Georg Otsa nimeline muusikakool oma 69. aastapäeva.

Legendaarse laulja Georg Otsa nime kandev keskastme muusikakool on läbinud alates asutamisest 1919. aastal Tallinna kõrgema muusikakooli osana pika tee jõudmaks tänapäeva, mil meid tuntakse nii kodu- kui ka välismaal hästi toimiva nüüdisaegse professionaalset muusikaharidust andva õppeasutusena. Oskused muusikat mõtestada, mida omistatakse meie lõpetajatele, on õpilaste sügava muusikahuvi ja töötajate sihikindla tegevuse, muusika ja maailma seoste tunnetamise tulemus. Eesti kõrghariduse kvaliteediagentuur on koolile omistanud pikima võimaliku täisakrediteeringu nii muusika- ja esituskunstide kui ka audiovisuaalse ja muu meedia õppekavarühmas.

Pühapäeval, 14. juunil kell 15 on Estonia kontserdisaali laval taas võimalik näha ja kuulata eesti muusika tulevikutähti. Kaheosalisel vaheldusrikkal kontserdil astuvad üles parimad lõpetajad klassika ja rütmimuusika suunalt, sümfooniaorkester, mida juhatab Kaspar Mänd, ansamblid ja solistid. Selle lennu lõpetajate hulgas on mitmel ette näidata esikoht oma vanuserühma vabariiklikul konkursil või esinemine mainekal muusikasündmusel, festivalil ning oma heliloomingu salvestised. Enamik lõpetajatest on leidnud tänu koolis õpitule koha tööturul, sooritanud ühildatud eksameid EMTA-sse ja teistesse kõrgkoolidesse või läbinud edukalt sisseastumiskatsed välismaa mainekasse muusikakooli.

Koolis on õppinud ja õpetanud eesti muusika rahvusvaheliselt tunnustatud suurkujud Arvo Pärt, Veljo Tormis, Neeme Järvi, Eri Klas, Olav Ehala, Sven Grünberg jpt. Õpingute kõrgel tasemel muusikaline väljund on integreeritud avalikku muusikaellu koostöös tööandjatega: professionaalsete kontsertorganisatsioonidega (Eesti Kontsert, Rahvusooper Estonia, Rahvusringhääling) ja festivalikorraldajatega (Jazzkaar, Saaremaa ooperipäevad, Birgitta festival jpt).

Kooli õpetajad-tegevinterpreedid tegutsevad Kutsekojas ning erialaliitudes, on oodatud esinejad nii Eesti kui ka välismaa kontserdilavadel ning paljusid on tunnustatud Kultuurkapitali helikunsti sihtkapitali, Riho Pätsi koolimuusika fondi preemia ja mitme teise nominatsiooniga.

Rahvusvaheline koostöövõrgustik välismaa kõrgel tasemel muusikakoolidega – Purcell School of Music (Inglismaa), Rimski-Korsakovi- ja Mussorgski-nim konservatoorium (Venemaa) – ning osalus SA Archimedese vahendatavates õpirändeprojektides „Concert Circle” ja „Musicworks” Portugalis, Šotimaal, Soomes, Austrias toimib hästi ning loob tingimusi ühtlustamaks taset ja vahetamaks kogemusi teiste maade muusikaõppeasutustega.

Käesoleva õppeaasta suursündmustena tuleb esile tõsta 95. sünnipäeva kontsertaktust, linnaruumiprojekti „Helisev linnamüür”, rahvusvahelise muusikapäeva kontserte koostöös Eesti muusikanõukoguga, eesti heliloojate showcase-kontserti maailma tippprodutsentidele ERR-i I stuudios koostöös PÖFF-iga, Uno Naissoo nimelist noorte heliloojate konkurssi, Round Table’i stipendiumikontserti, sümfooniaorkestri kontserte täissaalidele koostöös Eesti Kontserdiga neljas kontserdimajas, bigbändi ja puhkpilliorkestri esinemisi Keski-Pohjaanmaa konservatooriumis, koostööprojekte: Assauwe torni akende kontserti ja kontserdisarju koostöös teatri- ja muusikamuuseumi, lauluväljaku klaassaali, Tallinna Jaani kiriku, Jazzkaare, üldhariduskoolide ja muusikakoolidega  ning Philly Joe’s Jazz Clubi ja NY Piano baariga.

Sügissemestril ootab sümfooniaorkestrit ees esinemine Soome esindussaalis Finlandia-talos tähistamaks Jean Sibeliuse 150. sünnipäeva ja Rein Rannapi uudisteose „Kontsert vir­tuoossele klahvpillimängijale, rokk­ansamblile ja sümfooniaorkestrile” esiettekanne.

Kõik muusikahuvilised noored üle kogu Eesti on oodatud testima oma andekust ja senist õppekvaliteeti lävendikatsetel ja sisseastumiseksamitel juuni lõpus kas klassika või rütmimuusika suuna muusikaerialadel, õppima helindajaks või klaverite hooldusmeistriks. Võimalik on astuda ka eelõppesse, et end erialas ja solfedžos kahe aasta jooksul arendada ning jätkata siis juba põhiõppes.

Kohtumiseni muusikas!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!