Rahvusparkides algavad noore looduskaitsja kursused

26. juuni 2015 - Kommenteeri artiklit

Esmaspäeval, 29. juunil algavad viies Eesti rahvuspargis noore looduskaitsja kursused, mille eesmärgiks on suurendada noorte keskkonna- ja loodusteadlikkust ning luua ja arendada noorte koostöövõrgustikku rahvusparkide ümber. Kursustel osaleb sadakond rahvusparkides või nende lähipiirkondades elavat 13–17-aastast loodushuvilist noort, kes on kursustele valitud motivatsioonikirja ning aineõpetajate soovituse alusel.

Kursused toimuvad Lahemaa rahvuspargis Ojaäärse loodusmajas, Vilsandi rahvuspargis Pilguse mõisas, Matsalu rahvuspargis Metsküla algkoolis, Karula rahvuspargi külastuskeskuses ning Soomaal Vanaõue puhkekeskuses.

Kursustel antakse ülevaade riigiasutuste rollist ja ülesannetest keskkonnakaitses ning juhiseid looduses hakkama saamiseks ja esmaabi andmiseks. Viie päeva jooksul toimuvad retked loodusesse, õpitakse tundma piirkonnale omaseid taime- ja loomaliike, tehakse loodushoiutöid, tutvutakse kohalike kultuuriväärtustega. Näiteks paigaldatakse Raido Konti juhendamisel Karula rahvusparki ulukikaamera, Vilsandil salvestatakse looduse hääli, Matsalus meisterdatakse looduslikke materjale, Soomaal tutvutakse kotkauurijate tööga ning Lahemaal mängitakse läbi keskkonnareostuse likvideerimist.

Nädal aega kestvate kursuste lõpus saavad osalejad oma teadmiste põhjal noore looduskaitsja ehk Junior Rangeri tunnistuse. Kaks parimat saavad esindada Eestit järgmisel suvel rahvusvahelisel kursusel Europarc Junior Ranger. Mullused tublimad: Kristel Serg Karula rahvuspargist ja Annely Kasela Vilsandi rahvuspargist sõidavad tänavu 11. juulil koos juhendaja Reet Vaiksaluga Soome Nuuksio rahvusparki, kus toimub üleeuroopaline Junior Rangeri laager.

Eesti on Euroopa Kaitsealade ühenduse Europarc liige, mis ühendab kaitsealasid 35-s Euroopa riigis. Europarci föderatsioon korraldab alates 2002. aastast üleeuroopalist noore looduskaitsja kursust (Junior Ranger), Eestis on kursusi korraldatud alates 2004. aastast.

Kursuseid korraldab keskkonnaamet, toetab keskkonnainvesteeringute keskus.

Lisainfot leiab siit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!