Tuult tiibadesse, viimane lend!

19. juuni 2015 Sirje Pärismaa Õpetajate Leht - 1 Kommentaar

Üheksas Eestimaa koolis suletakse tänavu gümnaasiumiaste. Sügisest jätkavad senised gümnaasiumid tööd põhikoolina. Õpetajate Leht küsis koolidest, millisena lähevad nende viimased lennud ajalukku.

Pärnu Ülejõe gümnaasium

,,Me kõik oleme erinevad, me kõik oleme erilised,’’ on mõttepärl, mis iseloomustab Ülejõe gümnaasiumi viimast lendu. Võimekad bioloogid, anderikkad vokalistid, välejalgsed atleedid ning loomingulised sulemeistrid. Ülejõe pedagoogide vilunud käe all kujunes saavutusrikas ja ühtehoidev kollektiiv. Koolist kujunes paik, kuhu ööseks võis sajuse ilma korral ratta jätta ning kus õpetajatega sai rohkem emotsioone ja mõtteid vahetada kui oma perega. Ülejõe gümnaasiumi 55. lennu kõik 55 lõpetajat on erinevad ja erinevad on ka meie teed, aga meie siht on üks: pühenduda valitud eesmärgi saavutamisele ja olla õnnelik.

Käina gümnaasium

12. klassi lõpetab neliteist töökat, kohusetundlikku ja õpihimulist noort, kelle hulgas on üks kuld- ja üks hõbemedaliga lõpetaja. Sõbralikus ja rahulikus õpikeskkonnas on saavutatud häid õpitulemusi. Õpilased on osalenud olümpiaadidel ja võistlustel nii maakonnas kui ka riigis. Ühiselt ja aktiivselt on osaletud koolielu korraldamisel ning üritustel. Tänu headele ja usaldusväärsetele suhetele hoiab klass kokku, üksteist mõistetakse ja toetatakse.

Järvakandi gümnaasium

Viimane gümnaasiumilend alustas õpinguid viie õpilasega. Esimesel aastal lahkus kolm, kuid põnevust jätkus selles väikeses klassis siiski kolmeks aastaks. Teisel gümnaasiumiaastal ühines õppetööga vahetusõpilane Tšehhist. Alguses segadust tekitanud eksperiment lõppes hästi. Kuigi esmalt oli hämmingut nii õpetajal kui ka õpilastel, sulandus uus õpilane väikesesse kooli hästi ning tegi eesti keele A2-taseme eksami tulemusele 98%. See on tõestus, et kes tahab, saab eesti keele algtasemel selgeks ühe aastaga. Kahjuks pidi ta koju tagasi minema.

Sellega aga 56. lennu seiklus ei lõppenud. Klassiga liitus endine Järvakandi õpilane, kes oli käinud vahetusõpilasena Saksamaal ning tõi kooliellu värsket hingamist.

Rõõm on tõdeda, et Katrinist, Anetist ja Triinust on sirgunud teotahtelised ja avatud meelega spordi- ja muusikahuviga noored. Mõistes küll, et aeg on keeruline ja õpilaste arv kahaneb, on ikkagi kahju, et gümnaasium peab tegevuse lõpetama. Loodame, et õpetamise ja õppimise tahet ja potentsiaali jätkub koolis veel pikkadeks aastateks.

Narva-Jõesuu keskkool

Narva-Jõesuu 16. ja ühtlasi viimane abiturientide lend osutus üheks kirkamaks lõpuklassiks kooli ajaloos. 13 lõpetajast kolm lõpetab kuldmedaliga. Noored löövad aktiivselt kaasa kohaliku kogukonna elus. Abiturient Tatjana eestvedamisel loodi MTÜ Narva-Jõesuu Noored, mis sisustab noorte vaba aega. Me tunneme uhkust oma abiturientide üle.

 

Kallaste keskkool

Kooliaeg algab ja lõpeb koolikellaga, mille helin kõlab lõbusalt kooli lävel seisvate aabitsalaste jaoks ja veidi nukralt abiturientide jaoks. Kaksteist aastat tublit tööd ja riigieksamid on möödas, ees on lõpupidu ning meie noori ootab elu. Kallaste keskkooli lõpetavad 13 kaunist ja tarka neiut ja noormeest: Jana, Anneli ning kolm Anastassiat, Diana, Hristina ja Irina, Aleksander, Albert, Artem, Andrei ja Mihhail.

Noored, targad, lõbusad, energilised, aga ka väga õrnad, südamlikud ja abivalmid. Kurbust südamesse lisab teadmine, et lõpetab Kallaste keskkooli viimane lend. Aga elu on ees. Tuult tiibadesse!

Tapa vene gümnaasium

Viimases lennus on viis tüdrukut. Ksenia on romantiline neiu, kes oskab häid kirjandeid kirjutada ja joonistada. Kooliajast on talle kõige enam meelde jäänud folklooriring.

Anastasia on hea laulja, kes esineb kooli kontsertidel ning lauluvõistlustel. Talle meenub kõige eredamalt päev, mil nad külastasid Aqua veeparki (lauluvõistluse auhind).

Anneli on klassi süda, kes tegeleb palju spordiga. Talle jääb alatiseks meelde 10. klassi ristimine, kui pidi sööma kassikonservi. Diana on rahulik tütarlaps, kes mängib juba viis aastat kitarri. Kõige eredamalt mäletab ta esimese klassi esimest septembrit, kui tema ülesanne oli avaaktusel koolikella helistada. Inna on klassi matemaatik. Hea meelega meenutab ta tööõpetuse tundi, milles räägiti jutte, mis tõid pisara silma.

Sellistena jäävad nad meie mälestustesse.

Valga vene gümnaasium

Tänavusi lõpetajaid on 14: 3 noormeest ja 11 neidu. Noormehed on mehelikud, asjalikud ja tegusad, hea huumorimeelega. Neiud aga väga andekad: kes kokkab suurepäraselt, kes joonistab, kolmandal on kaunis lauluhääl, neljas oskab teha fantastilisi soenguid, õmbleb, tegeleb käsitöö ja aiandusega. Üks on proovinud kätt romaanikirjutamises, teine sukeldunud reaalainete maailma.

Koosoldud kolme aastaga tehti koos väga palju. Kogu klassiga reisiti Soome ja Rootsi. Osaleti edukalt konkurssidel ja võistlustel.

Klass korraldas ülekoolilisi üritusi, näitusi, noored olid tublid tegijad maailmahariduse vallas. Südantsoojendavateks mälestusteks jäävad abiturientide korraldatud heategevad laadad, metsapäevad ja hea teo tööpäev, mille tulud läksid Aafrika, Ukraina ja Eesti laste abistamiseks ning haridustee jätkamiseks. Meelde jäävad kooliparki saja tamme istutamine Eesti sünnipäevaks, toredad tunnid nooremates klassides maailmaharidusnädalal „Hoolivuse märk”.

Ka õppimine oli klassis au sees, lõpetajate seas on kaks medalisti.

Võhma gümnaasium

Viimast, 20. lendu jääb iseloomustama tagasihoidlikkus ja rahulikkus. Lõpetajad hoidsid kokku ja jäid üldises melus märkamatuks. Kõige paremini iseloomustab neid vanasõna: „Kui oled alustanud, vii asi lõpule, ära peatu poolel teel.”

 

Pärnu vene gümnaasium

Ajahõlma kaduv Pärnu vene gümnaasium jääb meenutama oma viimast lendu – 25 noort eestimaalast. Nagu igas klassis, oli nendegi hulgas tarku ja töökaid, aktiivseid ja loomingulisi, sportlikke ja mingile alale pühendunud õpilasi, aga ka lihtsalt lõbusaid selle. Tutvume neist mõnega.

Alina ja Alisa on tuntud teleekraanilt kui 2014. aasta telemälumängu „Mis? Kus? Millal?” Kristallöökulli võitjad. Terve hooaja vältel esitasid nad Eesti tippmälumänguritele küsimusi ning sundisid nad lõpuks endale alistuma. Põhjalike teadmistega soojad inimesed. Margarita ja Jegor – alati midagi korraldamas, juhtimas. Kaamera ja statiiv oluliste töövahenditena ikka ligi. Aitäh, Rita, et panid olulisel hetkel õla alla ja meie kirjandustunni videoklipp Mari Saadi „Lasnamäe lunastajast” valmis peaaegu et professionaalsel tasemel.

Arina – pühendunud noorujuja ja suur eesti keele huviline. Igal aastal oli valmis osalema üleriigilisel eesti keele võõrkeelena olümpiaadil ja sai alati häid tulemusi. Tahab eesti keelega siduda oma tulevase ameti. Julia – tagasihoidlik, kuid mitte laval. Hoiame pöialt, et saaksid tantsuõpetajaks!

Anastassija – mäletan sinu rõõmu, kui said töövarjupäeval olla loomaarsti „vari”. Ära anna alla ja vii oma unistus täide! Viktoriga seoses jääb meelde aastatagune Alatskivi, mil Liivi muuseumi olid kogunenud luulelugejad üle Eesti. Eks see olnud natuke ka eneseületamine, kuid hakkama said. Alina – sinuga oli tore koostööd teha, fotograafina oli sul hea silm ja su pildid on toredad. Olga – mitmekülgsete huvidega, vahepeal mängis trumme, nüüd on otsustanud juuksuriks hakata. Dmitri – tahan sulle avaldada tunnustust – sa tead, mille eest. Arvan, et sügisel kohtume Tartus. Aleksandr – inseneri mõtlemisega, alati valmis oma seisukohta avaldama ja arutlustes osalema. Eesti keele selgeks saamiseks tegi suuri jõupingutusi, aga see õnnestus.

Leili Sägi,

teie eesti keele ja kirjanduse õpetaja

Pärnu Ülejõe gümnaasium veel täies koosseisus, sügisest jätkatakse põhikoolina. Gümnaasiumiaste kaob veel kaheksas koolis. Kolm kooli (Tartu Tamme gümnaasium, Jõhvi gümnaasium ja Jõhvi vene gümnaasium „loovutavad” oma vanema astme loodavatele riigigümnaasiumidele ning jätkavad ise põhikoolina. foto: püg


Hetkel ainult üks arvamus teemale “Tuult tiibadesse, viimane lend!”

  1. Laine ütleb:

    Tublit jätkamist!
    Uued haridusuuenduse jätkajad (riigi)-gümnaasiumid pärivad vanadelt ja edumeelsetelt gümnaasiumidelt arvuka õpilaste-õpetajate ja vilistlaste pere. Edukat teekonda endiselt õpilaselt, õpetajalt ja vilistlaselt!

Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!