Disainitudengid valmistasid hüpikhotelle

6. juuli 2015 - Kommenteeri artiklit

Möödunud nädalalõpul Saaremaal peetud muusikafestivali Juu Jääb käigus püstitati Nautse karjamaale seitse disainitudengite disainitud hüpikhotelli ning valiti neist parimad.

Idee sai alguse festivali Juu Jääb korraldaja Villu Veski tõdemusest, et 19 aastat kestnud festival vaevleb kroonilises magamiskohtade puuduses. Muusik Villu Veski ja disainer Ilona Gurjanova, kes on ka Disainiöö korraldaja, lõid kevadel käed ja kutsusid appi 14 Eesti kunstiakadeemia (EKA) tudengit tootedisaini, sisearhitektuuri ja tekstiilidisaini kateedrist.

Kiirele hotellikompleksi valmimisele aitas kaasa EKA taaskasutus-internetiplatvorm Ring, kus levib info tootmisjääkide kohta. Populaarseimaks materjaliks osutus taaskasutusvilt, millest valmis hotell Kuup. Traditsioonilisest heinarõugust inspiratsiooni saanud hotellikompleks Rõuk oli samuti seest kaetud heleda vildiga. Muhu Boksi nimeline niiskust hülgava muhupärase seinavärviga ööbimispaik meenutas väikest terrassiga suvilat. Omapärase vormiga hotell nimega Muhk valmis painutatud vineerist plaatidest.

Paari päevaga valminud hotelle hindas kõrgetasemeline hotelliäris kogenud žürii: hotellide ja restoranide liidu juht Feliks Mägus, Pädaste mõisahärrad Martin Breuer ja Imre Sooäär, Arensburgi hotelli tegevjuht Terje Nepper, Inglise disainer Alice Holmberg, Ivo Nikkolo, Ilona Gurjanova; kasutajakogemust testisid Villu Veski, Ivo Kõvamees Avisioonist, Gunnar Siiner Kadi raadio ja Saarte Hääle esindajana ning Saksa muusik Sven Kerschek. Hindamisel oli kõige tähtsam kasutajasõbralikkus, innovatsioon, keskkonnaga arvestamine, esteetika, tootmisvalmidus jne.

Žürii otsusel sai enim punkte kohalike valgustite, hoiupaikade, lauamängude, vihmakeebi ja külma veiniga varustatud Kuup (Kristiina Veinberg, Egle Lillemäe), mis käib lukkudega kokku ning on kaunistatud vildist kärbse motiiviga. Järgnesid funktsionaalne ja kauni kujuga vineerist minimalistlik projekt Muhk (Sandra Goroško, Sander Tõniste, Janar Prutt); veega varustatud heinalõhnast pakatav avar Muhu Box (Tiina Pärtel, Kätlin Mikker, Alden Jõgisuu) ning funktsionaalse ja praktilise konstruktsiooniga kohalikku identiteeti rõhutav Rõuk (Pertti Pleer, Artur Leete, Martin Petrov). Projekti toetas EKA, Eesti Disainerite Liit, festivalid Disainiöö ja Juu Jääb, Toomtekstiil ja BalticPanels.

Neli ööd võiduhotellis ööbinud Eesti Disaini Maja galerii juhi Kirke Tatari sõnul hämmastas teda ennekõike konstruktsiooni ja materjali suurepärane kooslus. „Öösel hoidis maja soojana ja kuumal suvehommikul magamisaseme jahedana. Teadsin, et kogemus saab olema väga elamusrikas, aga et see ka nii mugav ja kasutajasõbralik, oli üllatus omaette.”

Hotellilinnak kolib uude Juu Jääb festivali asukohta – Veskimäele, kus järgmisel aastal loodetavasti saavad tulevikumuusikasõbrad mõnusalt alternatiivhotelli mõnusid tunda. Disainerid jätkavad urbanistlike väikeobjektidega Euroopa projekti Human Cities käigus.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!