Eesti noormees sai rahvusvahelisel füüsikaolümpiaadil kuldmedali

15. juuli 2015 - Kommenteeri artiklit

Gustav Adolfi gümnaasiumi õpilane Taavet Kalda tõi Indiast Mumbaist rahvusvaheliselt füüsikaolümpiaadilt kuldmedali.  Lisaks pälvisid Eesti õpilased 5.–12. juulini toimunud olümpiaadilt pronksmedali ja kaks aukirja. Olümpiaadil, kus kohtus 382 võistlejat 81 riigist, anti välja 38 kuldmedalit, neist neli Euroopa õpilastele, teatas Tartu ülikooli pressiesindaja.

Eesti võistkonda kuulus viis Tartu ja Tallinna gümnaasiuminoort: Gustav Adolfi gümnaasiumi õpilane Taavet Kalda, Kristjan Kongas ja Kaarel Hänni Tallinna reaalkoolist ning Jonatan Kalmus ja Hans Daniel Kaimre Hugo Treffneri gümnaasiumist.

Tänavune olümpiaadi üldvõit läks Koreasse. Kokku jagati 38 kuldmedalit, mis läksid valdavalt Aasia riikidele nagu Hiina, Vietnam, Hongkong ja Korea. Kuldmedalistide hulka pääses lisaks Taavet Kaldale ka kaks rumeenlast ning valgevenelane.

Tallinna reaalkooli õpilane Kristjan Kongas võitis pronksmedali ning Kaarel Hänni ja Jonatan Kalmus said oma teadmiste eest aukirja.

Eesti õpilasi saatsid võistkonna juhendajatena Tartu ülikooli doktorant Siim Ainsaar ja Marseille’ ülikooli doktorant Mihkel Kree.

Kree sõnul olid tänavused ülesanded väga huvitavatel teemadel, hõlmates näiteks tuumareaktori füüsikat ning selle projekteerimisega seotud küsimusi. Eksperimentaalülesandes uuriti valguse interferentsi abil vee pindpinevuslaineid. „Ülesannete stiil oli tõeliselt aasiapärane, mis füüsikaolümpiaadide kontekstis tähendab rohkete alamküsimustega ülesandeid, kus kaalukaks muutub kiirus ja vilumus matemaatiliste teisenduste tegemisel – selle arvelt jääb aga füüsikalise mõtisklemise jaoks vähem aega,” selgitas Kree ja kiitis Eesti meeskonda tubli osaluse eest.

Lisaks võistlemisele pakkusid korraldajad kultuuriprogrammi, kus mh tutvustati India rikkaliku tantsukulutuuri ja siginat-saginat täis tänavapilti.

46. rahvusvahelist füüsikaolümpiaadi korraldas Homi Bhabha teadushariduse keskus. Eesti õpilaste lähetamist rahvusvahelisele võistlusele rahastas haridus- ja teadusministeerium ning korraldas Tartu ülikooli teaduskool.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!