Noore kultuuritegelase preemia saab Jalmar Vabarna

7. juuli 2015 - Kommenteeri artiklit

Jalmar Vabarna 2013. aastal Värska staadionil ansambli Zetod juubelikontserdil. Foto: Vaido Otsar (Wikipedia)

Vabariigi Presidendi Kultuurirahastu noore kultuuritegelase 5000 euro suuruse preemia saab tänavu pärimusmuusik Jalmar Vabarna, kes on andnud olulise panuse folkmuusika populariseerimisel nii Eestis kui ka välismaal, selle õpetamisel ja oskuste edasiandmisel.

Vabarna mängib ansamblites Zetod, Trad.Attack!, Curly Strings, Klapp, ja Viljandi Guitar Trio. Ta lõpetas 2011. aastal Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemia, veetes aasta vahetusüliõpilasena Rootsis Karlstadi ülikooli Ingesundi muusikakõrgkoolis. Ta on andnud üle 10 aasta kontserte enam kui 20 riigis ja loonud enam kui 15 heliplaati. Lisaks on ta kolm aastat kujundanud programmi Viljandi pärimusmuusika aidas ja vedanud Noorte Moosekantide Seltsi. Vabarna on teinud ka mitme teatrietenduse muusikalise kujunduse. Eelmisel aastal tõi ta seto leelo tagasi laulupeole, esitades oma ansambliga Zetod loo „Velekese’ noorõkõsõ’”.

Presidendi kultuurirahastu noore kultuuritegelase preemia on mõeldud kuni 35-aastastele Eesti kultuuritegelasele, kelle saavutused on leidnud laialdast tunnustust või kelle looming ning kunstiline tegevus on oluliselt kaasa aidanud Eesti riigi ja kultuuri tutvustamisele maailmas.

Eelnevatel aastatel on noore kultuuritegelase preemia saanud Teater NO99 dramaturg Eero Epner (2014), pianist Mihkel Poll (2013), ehtekunstnik Tanel Veenre (2012), dirigent Risto Joost (2011), saatesarja „Ööülikool” toimetaja Jaan Tootsen (2010), näitleja, lavastaja ja tõlkija Marius Peterson (2009), luuletaja Kristiina Ehin (2008), baleriin Luana Georg (2007), helilooja Helena Tulve (2006), lavastaja Jaanus Rohumaa (2005), dirigent Anu Tali (2004), kirjanduskriitik Jan Kaus (2003) ning helilooja Tõnu Kõrvits (2002).

Paaril korral on välja antud ka eripreemiaid. 2014. aastal pälvis eripreemia galerist Olga Temnikova, 2011. aastal poeet, esseist, tõlkija ja eelarvamustest vabama ühiskonna kujundaja Igor Kotjuh ning 2002. aastal rahvamuusik Krista Sildoja.

Noore kultuuritegelase preemiat rahastab presidendi kultuurirahastu nõukogu liige Indrek Neivelt.

President Toomas Hendrik Ilves annab preemia Jalmar Vabarnale üle kolmapäeval, 8. juulil.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!