Pärnu filmifestivali parim tudengifilm tuli Tallinna ülikoolist

22. juuli 2015 - Kommenteeri artiklit

Kaader filmist

Tänavusel rahvusvahelisel Pärnu dokumentaal- ja antropoloogiafilmide festivalil pälvis koos poolatari Sofia Pregowska filmiga „Nähtamatu” parima tudengifilmi auhinna Tallinna ülikooli Balti filmi- ja meediakooli vilistlase Nora Säraku magistritööna valminud dokumentaalfilm „Valguseks/valguseni/valgusena”.

„Valguseks/valguseni/valgusena” tegevuspaigaks on Vene-Eesti kagupiiril asuv Petseri, mis aastatel 1920–1945 kuulus Eesti, nüüd aga kuulub Vene Föderatsiooni koosseisu. Poeetiline dokumentaalfilm räägib kahest eestlasest, emast ja pojast, kes otsustasid Petserisse jääda ning püüavad hoida kontakti kodumaaga. See ei leevenda aga üksildustunnet. Eakal emal on siht selge, seal valitseb vaid pimedus. Poeg aga otsib pimeduses valgust.

„Leitud on ehedad ja head tegelaskujud. Samuti, kasutatud on jägimismeetodit, mis tähendab, et filmitegija ei lavasta ega sekku, vaid laseb tegevusel kulgeda. See nõuab küll aega, ent on andnud hea tulemuse. Rõõm on näha, et tudeng on oma juhendajalt, Kersti Uibolt, tõesti õppinud. See film meeldis mulle väga ja loodan, et sellel on levikut ka mujal!” põhjendas valikut žürii liige, filmilavastaja ja operaator Mati Põldre.

Festivali tudengifilmide kategooria žüriisse kuulusid veel Anu Raud, Andri Arula, Paolo Girol ja Jüri Talvet. Balti filmi- ja meediakool oli festivalil esindatud eraldi programmiga. Samuti kuulusid festivali peaprogrammi žüriisse mitmed BFM-iga seotud filmitegijad: žürii esimees oli ungari režissöör ja BFM-i õppejõud Gabriel Dettre, žüriisse kuulusid BFM-i tudengid Khaled Sari, Andres Mesikäpp ning lõpetajad Oskar Wollsten ja Liis Nimik.

BFM-i dokumentaalfilid olid sel aastal ka festivali Positivus kavas, kus lisaks Nora Säraku filmile olid esindatud Tiina Haaki ja Annamari Kenki „Elukunst”, Paula Valsi „Määratlemata” ning 2015. aasta tudengifilmide festivalil Best of BFM-il parima operaatoritöö auhinna saanud Aino Salmi „No Ticket, No Perfume”, teatas TLÜ pressitalitus.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!