Teadusmalevas ehitatakse ESTCube-2 katseseade

7. juuli 2015 - Kommenteeri artiklit

Esmaspäeval , 6. juulil alustasid Tartus teadusmalevas tööd gümnaasiuminoored, kelle eesmärk on valmis ehitada uus katseseade ESTCube-2 arendamiseks. 

Juba neljandat suve aset leidev Tartu observatooriumi ja Tartu ülikooli teadusmaleva tänavune vanem on Tartu ülikooli füüsikatudeng ja telesaate Rakett 69 viienda hooaja võitja Karl Reinkubjas. Tema sõnul on teadusmalevas alati au sees olnud õpilaste tegevuste otsene seos reaalse kosmosetehnoloogia arendamisega ja nii on see ka seekord. „Sel suvel aitame töödelda ESTCube-1 poolt kogutud andmeid ning ehitame uue katseseadme ESTCube-2 arendamiseks,” lausus ta.

Kokku osaleb malevas kümme gümnasisti, kes valiti välja seniste tulemuste alusel õppetöös, olümpiaadidel või Rakett 69 saates.

Ettevõtlikke noori toetab 300 euro suuruse kuustipendiumiga Tartu Hansa Rotary klubi. „See on esimene kord, kui erarahastus ettevõtmist toetab,” ütles teadusmaleva eestvedaja Tartu ülikooli õppejõud ja Tartu observatooriumi teadlane Mart Noorma. „Inimesed mõistavad järjest paremini, kui oluline on Eesti tuleviku jaoks toetada noorte huvi reaalteaduste vastu.”

Tartu Hansa Rotary klubi 2014-2015 aasta president Katrin Kaarna sõnul ühendab klubi toimekaid ja motiveeritud naisi, kes on erialasel tööl väljapaistvad. „Oleme otsustanud vabatahtlike annetuste ja heategevusürituste kaudu kogutud raha investeerida noorte haridusse. Noored on meie tulevik ja teadusmaleva noored on osa nendest, kes teevad tulevikus Eesti suureks.” Stipendiumraha koguti Curly Stringsi ja teiste tuntud artistide heategevuskontsertidega.

Esimene teadusmalev toimus Tartu observatooriumis 2012. aastal ning teenis kohe ka teaduse populariseerimise auhinna. Siis said saate Rakett 69 finalistid anda oma panuse Eesti esimese kosmoselaeva ESTCube-1 ehitusse.

Teadusmaleva eesmärk on anda teadushuvilistele koolinoortele võimalus isikliku kogemuse kaudu tutvuda teadlase elukutsega. Malevas osalejad töötavad iseseisva uurimisrühmana, otsides uurimisküsimusele ühiselt lahendusi. Uurimistöö edasiste etappide planeerimine, võrdse tööjaotuse korraldamine, vaheküsimuste tõstatamine ja lahenduste otsimine toimub malevlaste initsiatiivil ning juhendajad sekkuvad protsessi võimalikult vähe.

Lisaks teadusmalevale töötab suvel Tartu observatooriumi kosmosetehnoloogia osakonnas veel ligi 20 üliõpilast Saksamaalt, Kanadast, Indiast, Soomest, Vietnamist, Lätist, Türgist ning Eestist. Nädalases teaduslaagris saavad oma panuse anda ka Eesti põhikoolide lapsed.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!