TTÜ kuratoorium kinnitas Jaak Aaviksoo rektoriametisse

31. juuli 2015 - Kommenteeri artiklit

Tallinna tehnikaülikooli (TTÜ) kuratoorium kinnitas neljapäeval, 30. juulil järgnevaks viieks aastaks kooli rektoriks akadeemik Jaak Aaviksoo, kes astub ametisse 1. septembril, teatas TTÜ pressitalitus.

Akadeemik Aaviksoo TTÜ rektoriks kinnitamise poolt hääletas koosolekul kaheksa kuratooriumi liiget, vastu oli kolm.

Lisaks valiti TTÜ kuratooriumi esimeheks ühehäälselt Gunnar Okk, kes töötab Põhjamaade Investeerimispanga asepresidendina ning oli aastatel 1998–2005 Eesti Energia juhatuse esimees.

„Soovin akadeemik Aaviksoole jõudu Eesti ainsa tehnoloogiaülikooli õppetöö ja teadustegevuse arendamisel. Esimese suurema tööna tuleb uuel rektoril juhtida TTÜ uue arengukava koostamist järgnevaks viieks aastaks,” lausus Okk, kelle sõnul viis kuratoorium seega lõpule juba jaanuarikuus alanud uue rektori valimise protsessi.

Pikale veninud rektorivalimise protsessi keskne koosolek toimus 22. mail, mil 11-liikmeline kuratoorium valis akadeemik Jaak Aaviksoo TTÜ rektoriks kaheksa poolt- ja kolme vastuhäälega. Juuni alguses vaidlustasid tulemuse neli kuratooriumi liiget. 16. juunil peetud TTÜ nõukogu koosolekul ei leidnud valitud rektori vetostamine piisavalt toetust, kuid juuli alguses kokku tulnud kuratooriumi koosolekul esitas neli kuratooriumi liiget (Toomas Lumas, Robert Kitt, Sandor Liive ja Anneli Heinsoo) tagasiastumispalve, misjärel haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi nimetas ametisse uued liikmed: Ülo Jaaksoo, Väino Kaldoja ja Gunnar Oki. Jätkasid ka tagasiastumispalve esitanud Anneli Heinsoo ja Robert Kitt.

TTÜ kuratoorium on TTÜ juhtorgan, kuhu kuulub viis ülikooli esindajat, üks teaduste akadeemia esindaja ja viis valitsuse määratud ettevõtlustaustaga liiget. 41-liikmeline TTÜ nõukogu koosneb omakorda ülikooli õppejõududest, teadlastest, haldus-tugistruktuuri töötajatest ja üliõpilastest ning seda juhib TTÜ seaduse kohaselt ametisolev rektor.

Jaak Aaviksoo (61) lõpetas 1976. aastal cum laude Tartu ülikooli teoreetilise füüsika erialal. Aastatel 1976–1992 oli ta teadur Teaduste akadeemia füüsika instituudis, 1982. aastal kaitses ta samas füüsika-matemaatikakandidaadi (PhD) kraadi, aastatel 1981–1994 töötas ja stažeeris ta külalisprofessorina Novosibirski soojusfüüsika instituudis, Max-Plancki tahkiseuuringute instituudis Saksamaal, Osaka ülikoolis Jaapanis ning Pariisi ülikoolis Prantsusmaal. Alates 1992. aaastast on Jaak Aaviksoo olnud Tartu ülikooli optika ja spektroskoopia professor, aastatel 1992–1995 oli ta Tartu ülikooli prorektor, aastatel 1996–1998 eksperimentaalfüüsika ja tehnoloogia instituudi juhataja ning aastatel 1998–2007 Tartu ülikooli rektor. Aaviksoo on olnud kaks korda ametis Eesti haridusministrina ja korra kaitseministrina ning kuulunud kolme riigikogu koosseisu.

1994. aastal sai Jaak Aaviksoo Eesti teaduste akadeemia akadeemikuks, ta on ka Turu ülikooli audoktor, Lapi ülikooli audoktor ning Academia Europaea, Eesti Füüsika Seltsi, Kaitseliidu vanematekogu ja Rotary Klubi liige. Aaviksoo on pälvinud Riigivapi IV klassi teenetemärgi, Valgetähe II klassi teenetemärgi, Saksamaa Liitvabariigi Teeneteordeni suure teeneteristi, Soome Valge Roosi ordeni, Prantsusmaa Rahvusliku Teeneteordeni, Läti Vabariigi Kolme Tähe II klassi ordeni ja EELK Teeneteristi III järgu. Aaviksoo on tütre ja kahe poja isa.

1918. aastal asutatud TTÜ-s on üle 13 000 üliõpilase, ligikaudu 700 õppejõudu, üle 500 teadustöötaja ja 67 000 vilistlast. Rohkem kui 50 hektaril laiuv TTÜ linnak hõlmab 72 ehitist. Lisaks kaheksale teaduskonnale asuvad seal IT kolledž ja Tallinna teaduspark, mis koondab üle 150 kõrgtehnoloogia ettevõtte. TTÜ-l on eraldiseisvad kolledžid Kuressaares, Tartus, Kohtla-Järvel ja Tallinnas, ülikooli uusimaks kolledžiks on Eesti mereakadeemia.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!