Eesti saab kaks esimest eriti energiatarka koolihoonet

10. aug. 2015 Mari Klein Õpetajate Leht - Kommenteeri artiklit

Järgmisel sügisel peaksid ühtaegu nii Põlva kui ka Väätsa koolilapsed saama alustada uut õppeaastat energiatargas õppehoones, üks neist saab olema Eesti esimese liginullenergiahoonena ehitatud, teine selleks renoveeritud koolihoone.

Põlva tulevase riigigümnaasiumi õppehoone on projekteerinud AS Resand koostöös maailma esimese sertifitseeritud passiivmaja koolihoone autori, saksa arhitekti Gernot Vallentiniga, keda on tunnustatud innovatiivsete ideede rakendamise ja heade näidete loomise eest Saksamaa riikliku teenetemärgiga. Koolimaja ehituseks on kolmepoolse kokkuleppe sõlminud haridus- ja Teadusministeerium, Põlva linnavalitsus ning RKAS.

Enam kui 2300-ruutmeetrine Põlva gümnaasiumihoone on kavas ehitada 1963. aastal valminud internaadihoone asemele aadressil Piiri 1. Koolihoone rajamisel pööratakse erilist tähelepanu tänapäevase õpikeskkonna funktsionaalsusele ning energiasäästlikkusele, teatas Riigi Kinnisvara AS (RKAS), kes kuulutas koolimaja ehituseks välja riigihanke, millele oodatakse pakkumusi kuni 28. augustini. Ehitustegevusega, mille eesmärgiks on ehitada Eestis esimene koolihoone liginullenergiahoonena, plaanitakse RKAS-i juhtimisel alustada sel sügisel. Ehitustöid rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondist ning riigieelarvest.

Väätsa põhikooli renoveerimise käigus rajatakse uus kütte- ja ventilatsioonisüsteem, soojustatakse sokkel, fassaad, katus ning ehitatakse ümber sadevee süsteemid. Kooli katusele paigutatakse päikesepaneelid, rajatakse taastuvenergia õuesõppe klass ning kaks klassiruumi, kus õpilastel on ekraanidelt näha kogu klassis toimuv energia liikumine. Ehitustööde ajal toimuvad õppetunnid renoveeritud Väätsa mõisas.

Väätsa kooli renoveerimist liginullenergia hooneks rahastatakse Eesti-Šveitsi koostööprogrammi vahenditest. Vastava leppe on sõlminud Väätsa vald ning majandus- ja kommunikatsiooniministeerium. Projekti kogumaksumus on 488 792 eurot, millest programmi toetus on 420 216 eurot. Ehitustööde orienteeruv periood on 2016. aasta esimene poolaasta.

„Koolihoone korrastamine on pärast eakate kodu valimist teine suur samm energiatarga valla suunas. Koolist saadavad energiasäästu ja taastuvenergia teadmised jõuavad läbi laste Väätsa kodudesse. See kõik on tulevik, alguses raha kokkuhoid, hiljem võimalus nende teadmistega raha teenida,” põhjendas Väätsa vallavanem Lauri Läänemets.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!