Jaak Aaviksoo asus TTÜ rektori ametisse

31. aug. 2015 - Kommenteeri artiklit

Esmaspäeval, 31. augustil kell 16 peeti Tallinna tehnikaülikooli (TTÜ) aulas inauguratsioonitseremoonia, millel president Toomas Hendrik Ilves andis ametiraha üle TTÜ uuele rektorile Jaak Aaviksoole ning tänas senist rektorit Andres Keevallikut.

„Tallinna tehnikaülikool on üks Eesti tuleviku põhisambaid, sest ilma korraliku tehnilise hariduseta ei saa ükski riik 21 sajandil konkureerida,” ütles president rektori inaugureerimisel. „Sestap on teie ülikooli rektor oluline mitte ainult ülikoolile, ta on oluline kogu Eestile ning Tallinna tehnikaülikooli rektor kujundab meie riigi tulevikku ja maa käekäiku olulisel määral. Ja see on suur vastutus.”

Presidendi sõnul nõuab väikese riigi hariduse, teaduse ja kultuuri pidamine rohkem raha ja rohkem tarkust kui suurtes riikides ning reaal-, loodus- ja täppisteaduste tipptasemel õpetamisest ja uurimisest Eestis sõltub meie tulevik ehk palju suuremal määral, kui esmapilgul arvame.

Kui noored näevad et Eestis loodud tehnoloogia või innovatsiooniga võib vallutada maailma, nagu oleme mitme firma puhul näinud, usuvad nad ka Eestisse ja meie haridusse, kõneles riigipea. Tema sõnul on selleks kõigeks vältimatu teaduse tugevate tippkeskuste arendamine, ettepoole vaatav õppe- ja teadustöö, hea rahvusvaheline partnerlus, kuid samas ka koostöö meie ettevõtlusega.

Samas kutsus ta tunnistama, et 1,3 miljonilises riigis on kõrghariduse dubleerimine haruldane luksus, mille mõistlikkust peame nüüd palju tõsisemalt arutama kui seni ning soovis, et meie kõrgharidus keskenduks oluliselt rohkem interdistsiplinaarsusele. „Olen kindel, et TTÜ hoiab ambitsiooni olla maailma parimate kõrgkoolide seas,” õhutas president Ilves. „Olgu teie üheks eesmärgiks olla üks nendest ülikoolidest, kes pakub meie noortele hea ja vajaliku põhjuse jääda õppima eesti keeles Eestisse ning seejärel jääda tööle Eestisse.”

Viieks aastaks rektoriametisse asuv akadeemik Aaviksoo andis tseremoonial ametivande ning tutvustas oma meeskonda. Sõna võtsid ka haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi, TTÜ senine rektor professor Andres Keevallik, TTÜ kuratooriumi liige akadeemik Ülo Jaaksoo, rektorite nõukogu esimees ja Tallinna ülikooli rektor professor Tiit Land, Kaunase tehnikaülikooli rektor professor Petras Baršauskas ning TTÜ üliõpilaskonna juhatuse esimees Raul Hanson.

TTÜ kuratoorium valis akadeemik Jaak Aaviksoo ülikooli rektoriks 22. mail ning kinnitas ta ametisse 30. juulil. Aaviksoo TTÜ rektoriks kinnitamise poolt hääletas koosolekul kaheksa kuratooriumi liiget, vastu oli kolm.

Pikale veninud rektorivalimise protsessi keskne koosolek toimus 22. mail, mil 11-liikmeline kuratoorium valis akadeemik Jaak Aaviksoo TTÜ rektoriks kaheksa poolt- ja kolme vastuhäälega. Juuni alguses vaidlustasid tulemuse neli kuratooriumi liiget. 16. juunil peetud TTÜ nõukogu koosolekul ei leidnud valitud rektori vetostamine piisavalt toetust, kuid juuli alguses kokku tulnud kuratooriumi koosolekul esitas neli kuratooriumi liiget (Toomas Lumas, Robert Kitt, Sandor Liive ja Anneli Heinsoo) tagasiastumispalve, misjärel haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi nimetas ametisse uued liikmed: Ülo Jaaksoo, Väino Kaldoja ja Gunnar Oki. Jätkasid ka tagasiastumispalve esitanud Anneli Heinsoo ja Robert Kitt.

Jaak Aaviksoo (61) lõpetas 1976. aastal cum laude Tartu ülikooli teoreetilise füüsika erialal. Aastatel 1976–1992 oli ta teadur Teaduste akadeemia füüsika instituudis, 1982. aastal kaitses ta samas füüsika-matemaatikakandidaadi (PhD) kraadi, aastatel 1981–1994 töötas ja stažeeris ta külalisprofessorina Novosibirski soojusfüüsika instituudis, Max-Plancki tahkiseuuringute instituudis Saksamaal, Osaka ülikoolis Jaapanis ning Pariisi ülikoolis Prantsusmaal. Alates 1992. aaastast on Jaak Aaviksoo olnud Tartu ülikooli optika ja spektroskoopia professor, aastatel 1992–1995 oli ta Tartu ülikooli prorektor, aastatel 1996–1998 eksperimentaalfüüsika ja tehnoloogia instituudi juhataja ning aastatel 1998–2007 Tartu ülikooli rektor. Aaviksoo on olnud kaks korda ametis Eesti haridusministrina ja korra kaitseministrina ning kuulunud kolme riigikogu koosseisu.

1994. aastal sai Jaak Aaviksoo Eesti teaduste akadeemia akadeemikuks, ta on ka Turu ülikooli audoktor, Lapi ülikooli audoktor ning Academia Europaea, Eesti Füüsika Seltsi, Kaitseliidu vanematekogu ja Rotary Klubi liige. Aaviksoo on pälvinud Riigivapi IV klassi teenetemärgi, Valgetähe II klassi teenetemärgi, Saksamaa Liitvabariigi Teeneteordeni suure teeneteristi, Soome Valge Roosi ordeni, Prantsusmaa Rahvusliku Teeneteordeni, Läti Vabariigi Kolme Tähe II klassi ordeni ja EELK Teeneteristi III järgu. Aaviksoo on tütre ja kahe poja isa.

1918. aastal asutatud TTÜ-s on üle 13 000 üliõpilase, ligikaudu 700 õppejõudu, üle 500 teadustöötaja ja 67 000 vilistlast. Rohkem kui 50 hektaril laiuv TTÜ linnak hõlmab 72 ehitist. Lisaks kaheksale teaduskonnale asuvad seal IT kolledž ja Tallinna teaduspark, mis koondab üle 150 kõrgtehnoloogia ettevõtte. TTÜ-l on eraldiseisvad kolledžid Kuressaares, Tartus, Kohtla-Järvel ja Tallinnas, ülikooli uusimaks kolledžiks on Eesti mereakadeemia.

Aaviksoo on kronoloogiliselt tehnikaülikooli 16. rektor

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!