Minister andis üle noore õpetlase stipendiumid

11. aug. 2015 Mari Klein Õpetajate Leht - Kommenteeri artiklit

Haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi andis esmaspäeval, 10. augustil Tallinnas okupatsioonide muuseumis kümnekonnale gümnaasiumilõpetanule üle noore õpetlase stipendiumi, et aidata neil omandada bakalaureusekraadi tunnustatud välisülikoolides, kuhu paljud muidu rahapuudusel õppima minna ei saaks.

„Igal aastal jääb rahapuuduse tõttu maailma prestiižikamatesse ülikoolidesse minemata kümnetel Eesti noortel. Tihtipeale ei võimalda kehv majanduslik olukord õppima minna isegi neil, kes on ülikooli poolt õppemaksust vabastatud. Just esmakursuslastel on kõige raskem leida toetust, sest nendesse ei usu veel keegi. Isegi kui läbitud on juba niivõrd tihe valikusõel, nagu on seda Inglismaa Oxbridge’i või Ameerika Ivy League’i ülikoolide sisseastumiskatsed,” seisab stipendiumi tutvustuses.

Ministeerium rõhutab, et stipendium ei ole mõeldud propageerima väljarännet, vaid sellega soovitakse rõhutada piireületavat õppimiskultuuri, millel on läbi aegade olnud euroopalikus traditsioonis oluline koht. Stipendium antakse tudengile arusaamises, et omandatud tarkusi rakendatakse pärast õpingute lõppu Eesti hüvanguks, vastupidisel juhul käsitletakse stipendiumit laenuna.

Stipendiumi taotlejad peavad esitama välisülikooli vastuvõtmise kinnituskirja originaali. Enne stipendiumite määramist kutsutakse nad intervjuule ning määramisel arvestatakse taotleja riigieksamite tulemusi, välisülikooli akadeemilist prestiiži ja valitud eriala prioriteetsust, taotleja motivatsiooni välismaal õppida ning õpitut hiljem Eestis rakendada. Stipendium, mille suurus on 4000 eurot, kantakse stipendiaadi arveldusarvele hiljemalt 14 päeva enne välisõpingute algust. Stipendiaat peab esitama SA-le Archimedes iga-aastaselt vabas vormis aruandluse ning lõpuks koopia ülikooli lõpudiplomist.

Tänavu nii esitas kui ka pälvis stipendiumi rekordiliselt palju ülikooli astujaid: avaldusi saabus 38 ning toetust sai 20 välisõpinguid alustavat noort:

 • Martin Kaio (Nõo reaalgümnaasium) – University of Bristol, Suurbritannia (füüsika);
 • Joonas Kalda (Tallinna reaalkool) – University of Cambridge, Suurbritannia (matemaatika ja füüsika);
 • Aksel Johannes Part (Hugo Treffneri gümnaasium) – University of Manchester, Suurbritannia (poliitika, filosoofia ja majandus);
 • Alina Kurjan (Tallinna humanitaargümnaasium) – University of Glasgow, Suurbritannia (psühholoogia ja neuroteadus);
 • Heldur Harry Põlda (Tallinna muusikakeskkool) – Guildhall School of Music and Drama, Suurbritannia (laulmine);
 • Joanna Jürimäe (Kärdla ühisgümnaasium) – University of South Wales, Suurbritannia (teatrikunst);
 • Mikk Laanes (Tallinna reaalkool) – University of Manchester, Suurbritannia (ehitusteadus);
 • Raul Rinken (Hugo Treffneri gümnaasium) – Imperial College London, Suurbritannia (keemiatehnoloogia);
 • Uku-Kaspar Uustalu (Tallinna reaalkool) – Tufts University, Ameerika Ühendriigid (arhitektuur, keskkond ja urbanistika);
 • Rasmus Kisel (Gustav Adolfi gümnaasium) – University of Cambridge, Suurbritannia (füüsikalised loodusteadused);
 • Raul Richard Stein (Loo keskkool) – University of York, Suurbritannia (füüsika);
 • Ulla Meeri Liivamägi (Hugo Treffneri gümnaasium) – King’s College London, Suurbritannia (inglise keel ja lingvistika);
 • Eleriin Müüripeal (Tallinna prantsuse lütseum) – Sibelius Academy, Soome (kooridirigeerimine);
 • Gerda Raissar (Tartu Miina Härma gümnaasium) – University of Manchester, Suurbritannia (poliitika ja rahvusvahelised suhted);
 • Hanna Tuus (Saaremaa ühisgümnaasium) – University of Nottingham, Suurbritannia (matemaatika ja ärijuhtimine);
 • Heli Parašin (Gustav Adolfi gümnaasium) – Sciences Po, Prantsusmaa (Ida- ja Kesk-Euroopa suhted);
 • Iris Roost (G. Otsa nim Tallinna muusikakool) – Sibelius Academy, Soome (kirikumuusika);
 • Kaur Paarop (Hugo Treffneri gümnaasium) – University of Warwick (matemaatika, operatsioonianalüüs, statistika ja majandus);
 • Mai-Britt Tomson (Eesti rahvusvaheline kool) – Oxford University, Suurbritannia (klassikaline arheoloogia ja eelajalugu);
 • Tatjana Ljubimtseva (Narva keeltelütseum) – University of Bolton, Suurbritannia (visuaalefektid filmis ja televisioonis).

Noore õpetlase stipendium on loodud eraettevõtjate, ministeeriumi ja SA Archimedes koostöös ning seda antakse välja alates 2004. aastast. Annetusi stipendiumifondi saab teha igaüks, kandes sobiva summa SA Archimedes arvelduskontole 10220027689012 (saaja: Rahandusministeerium, viitenumber: 3500079363).


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!