Õpipoisiõpe muutub laiaulatuslikumaks

10. aug. 2015 - Kommenteeri artiklit

Haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi allkirjastas möödunud nädalal kutsehariduse toetuspaketi, millega luuakse järgmise kolme aasta jooksul 4700 õpipoisi õppekohta. Õpipoisiõpe toimub vähemalt 2/3 ulatuses praktikakohas ettevõttepoolse juhendaja käe all, mis võimaldab ettevõtetel koolitada uusi ja olemasolevaid töötajaid ning annab õpilasele võimaluse omandada teoreetiliste teadmistega paralleelselt ka praktiline erialane kogemus.

Ministri sõnul on õpipoisiõpe edukalt rakendunud paljudes Lääne-Euroopa riikides. „Õpipoisiõppe suur pluss on see, et lõpetamise järel ei pea tööle asudes uuesti õppima asuma. Tööandja saab töötaja, kes tegelikult ka teab ja oskab ning õpilane õpib just seda, mida tal töökohas teha on vaja,” ütles Ligi.

Õpipoisiõppes osalejale laienevad kõik kutseõppe õpilase tavapärased õigused: õpilaspilet, õppetoetused, sõidukulu hüvitamine ja koolilõuna. Erinevalt tavaõpilasest makstakse õpipoisile ka töötasu.

Õpipoisiõpe toimub enamasti suurettevõtte ja kutseõppeasutuse koostöös. Kavas on töötada välja koostöömudelid ka väikeettevõtetele ning katsetada õpipoisiõpet rohkem ka kõrgkoolides.

Eelmisel õppeaastal oli Eestis 617 õpipoissi. Aastaks 2020 kavandab riik juba 8000 õpipoisi õppekohta.

Lisaks õpipoisiõppele toetatakse praktikakorralduse arendamist kutse- ja kõrghariduses, samuti kõrgkoolide ja kutseõppeasutuste koostööd praktika arendamisel.

Toetuse kogumaht on 18,5 miljonit eurot, millest ca 15,7 miljonit eurot tuleb Euroopa Sotsiaalfondist ja 2,8 miljonit eurot on riiklik kaasfinantseering. Tegevused viib ellu SA Innove koos haridus- ja readusministeeriumiga ja see on osa Eesti elukestva õppe strateegia 2020 programmist „Tööturu ja õppe tihedam seostamine”.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!