President Ilves: Tugev ametiharidus aitab hoida Eestis noori inimesi, kes siin hakkama saavad

31. aug. 2015 - Kommenteeri artiklit

„Kena on näha, kuidas hea kool on korda saanud. Miljonid eurod Euroopa Liidu raha kui solidaarsuse väljendus ning paljude siinsete inimeste pealehakkamine ja püüdlus kaasaegse ametihariduse poole on andnud meile kooli, mida Eesti vajab,” ütles president Toomas Hendrik Ilves esmaspäeval Viljandi kutseõppekeskuse renoveeritud õppehoone avamisel Vana-Võidus.

„Tugev ametikool pole vaid klassiruumid, õpilaskodu, tehnomaja, spordihoone. Tugev ametikool on ennekõike õpilased, kes teavad, miks nad just siia õppima on tulnud ja õpetajaid, kes õpilasi nende valikus toetavad. Viljandi Kutseõppekeskuses tundub selle kõigega kõik korras olevat,” tõdes riigipea.

Presidendi sõnul aitas 16 aastat tagasi tehtud otsus, et kutseõppekeskus hakkab asuma Vana-Võidus, sellel külal kestma jääda aktiivse külana, samamoodi aitab tugev ametiharidus hoida Eestis noori inimesi, kes siin hakkama saavad.

„Laiemalt tähendab see, et Soome laevadel jäävad tühjemaks kalevipoegade kohad, aga Eesti väikelinnades ja külades kestab elu edasi ja majades põlevad tuled. Ka siis, kui minnakse ennast kaugemale täiendama, kuid tullakse tagasi, sest õpitud amet annab võimaluse peret toita siinsamas meie Eestis,” rõhutas riigipea.

Enamik Viljandi kutseõppekeskuse lõpetajaid leiab endale presidendi sõnul õpitud ametile kohase töö, paljud juba kooliajal. See käib traditsiooniliste erialade kohta, olgu siis tegu näiteks ehitajate, elektrikute, kokkade või keevitajatega, aga peab eriliselt paika IT-ajastu ametites nagu arvutivõrkude haldaja või tarkvaraarendaja.

See on 21. sajandi märk, et iga seitsmes õpilane õpib arvutiõppeosakonnas. Kuid nähkem samasugust märki neis 19 noores, kes alustavad siin Teppo tüüpi lõõtsa valmistamise koolitusel, sõnas ta, lisades: „Nii ühendabki kaasaegset, tulevikku vaatavat ametikooli iga õpilase tugevuste esiletoomine ja arendamine ning lõpetajate toimetulek valitud erialal.”

Viljandi kutseõppekeskuses asub õppima 960 õpilast. Lisaks teistele erialadele koolitatakse siin aastas ajateenijatest ka sadakond autojuhti Eesti kaitseväele.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!