Tartu lapsed lasid Marsist satelliitpilte teha

11. aug. 2015 - Kommenteeri artiklit

Märtsis kutsus Euroopa kosmoseagentuur koole ja lasteklubisid üles tegema ettepanekuid, milliseid Marsi piirkondasid võiks fotodele jäädvustada. Tartu tähetorni lasteklubi Reeguluse valitud Terra Meridiani osutus üheks valitud Marsi pildistamise fookuseks.

„Meil on väga hea meel, et meie projektitaotlust saatis edu. See oli Euroopa Kosmoseagentuuri poolt väga vahva võimalus ning loodame, et uue liikmesriigina on meil võimalus järjest rohkematest põnevatest ettevõtmistest osa saada,” ütles Tartu tähetorni juhataja Janet Laidla.

Tartu tähetorni astronoomiaklubi Reegulus valis Terra Meridiani, et tähistada 10. aasta möödumist Struve geodeetilise kaare kandmisest UNESCO maailmapärandi nimekirja. Struve geodeetiline kaar on Tartut läbiva meridiaani pikkuse mõõtmiseks moodustatud triangulatsioonivõrgustik, mis läbib tänapäeval 10 riiki.

Projekti algatajaks oli Marsi ümber tiirleva satelliidi Mars Express meeskond, kellelt saadud kujutiste põhjal valmistasid kõik valitud kunsti- või teadusprojekti. Tartu laste uurimistöö käigus selgus, et nende valitud Marsi piirkond kannab sellist nime, kuna tähetorni juhataja F. G. W. Struve järel Tartu tähetorni juhtima asunud astronoom Johann Heinrich Mädler oli üks nendest astronoomidest, kes tegi ettepaneku määrata just sealne piirkond Marsi algmeridiaaniks.

Laste uurimistöö tulemusena valmis vaatmik, millel on nii valik satelliidipilte kui ka uurimistöö tulemusena klubiliste mõtetest kokku pandud tekst.

Tartu tähetorni astronoomiaklubis Reegulus käivad kord nädalas koos 9–12-aastased astronoomia- ja kosmosehuvilised.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!