Tartu ülikooli suvekool on Ukrainas ülipopulaarne

17. aug. 2015 - Kommenteeri artiklit

Esmaspäeval, 17. augustil algas Tartu ülikooli Euroopa Liidu – Vene uuringute keskuse (CEURUS) rahvusvaheline suvekool „Prospects for Democracy Stability and Europeanization in Ukraine: What lessons from the Baltic experience?”, milles osaleb 31 Ukraina tudengit, kes koos Eesti ja EL-i tudengitega demokraatia, julgeoleku ja majandusarenguga seotud teemadel arutlevad ning Baltimaade kogemustega tutvuvad. TÜ teatel oli suvekool ootamatult populaarne ning Ukrainast laekus kokku ligi kolmsada sooviavaldust.

„Osalemissooviga inimesi oli väga palju – meile laekus Ukraina eri piirkondadest 292 avaldust, kuid vastu saime võtta vaid 31,” rääkis suvekooli korraldaja, Tartu ülikooli riigiteaduste instituudi vanemteadur Piret Ehin. „Osalejate hulgas on nii neid, kes on lahkunud Venemaa poolt annekteeritud Krimmist Lääne-Ukrainasse, kui ka neid, kes on pärit Ida-Ukrainast.”

Ehini sõnul ei paku suvekool valmisretsepte reformide läbiviimiseks, vaid seab eesmärgiks kogemuste vahetamise ja osalejate silmaringi avardamise. „On teemasid, mis on äärmiselt olulised nii meile kui ka ukrainlastele. Demokraatia ja õigusriikluse kindlustamine, majandusareng, julgeolek muutunud rahvusvahelises olukorras, ühiskondlik sidusus ja eri rahvusrühmade kooselu ning lõimumine Euroopa Liiduga. Ukrainlasi huvitab, kuidas eestlased on riigi ja ühiskonna ülesehitamisega toime tulnud, millised on olnud meie õnnestumised ja ehk ka eksimused,” rääkis ta.

Kuuepäevase suvekooli esimesel neljal päeval kuulavad osalejad Tartu ülikoolis TÜ riigiteaduste instituudi õppejõudude ning Uppsala ülikooli, kaitseväe ühendatud õppeasutuste ning tarkvarafirma Nortal esindajate loenguid. Külastatakse riigikohut ja Tartu teadusparki, Ahhaa keskust ja filmiõhtut ning kohtutakse Ukraina abistamisele keskendunud kodanikuühenduste esindajatega. Kaks viimast päeva veedetakse Tallinnas, kus väisatakse riigikogu ning kohtutakse poliitikute, diplomaatide ja siinse Ukraina kogukonna esindajatega. Teiste seas esinevad Eesti endine suursaadik Venemaal Jüri Luik, riigikogu liige ja üks Eesti iseseisvumise eestvedajaid Trivimi Velliste ning riigikogu Eesti-Ukraina parlamendirühma juht Johannes Kert.

Ukrainlastele suunatud suvekool toimub tänavu teist korda. 17.–22. augustini kestva suvekooli toimumist toetab välisministeerium arengukoostöö vahenditest.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!