TTÜ Tartu kolledži keskkonnakaitse professoriks valiti tagasi Mari Ivask

3. aug. 2015 - Kommenteeri artiklit

TTÜ Tartu kolledži keskkonnakaitse professoriks valiti tagasi mullabioloog Mari Ivask, kes on ka sama kolledži keskkonnakaitse õppetooli juhataja.

Mari Ivask analüüsib vihmausside, hulkjalgsete ja teiste mullaselgrootute mõju mulla kvaliteedile lagunemisprotsesside kaudu, nende olulisust toiduahelas ning koosluste vahetumist ja teisenemist inimese mõjutatud piirkondades. Samuti uurib Ivask mullaelustiku ruumilist jaotust ja kooslusi üleujutusejärgses taastumises Matsalu rahvuspargi lammi- ja rannaniitudel.

„Minu teadustöös on tähelepanu all mullaelustiku arvukus ja mitmekesisus, seda hinnatakse keskkonnastressi all olevas tööstusmaastikus, näiteks poolkoksi mägedes ning kaevandusjärgsetes taastatud ja mittetaastatud maastikes,“ rääkis ta. Niiitude mullaelustiku uuringu eesmärgiks on saada infot mullaelustiku ruumilise paiknemise ja dünaamika kohta, selle seoste kohta taime- ja linnukooslustega, mullaelustiku andmete kasutamise kohta maakasutuse korraldamisel ning kaitsestrateegiate koostamisel, lisas ta.

Mari Ivask on publitseerinud ligi 100 teadusartiklit, praegu juhendab ta kolme doktoranti ja kaht magistranti. Tema juhendamisel on jõudnud kaitsmisele kaks doktorit ning 19 magistrit. Ta on hulga väljapaistvate teadusajakirjade retsensent ja toimetuskolleegiumide liige ning loodusfotograaf.

Ivask valiti esimest korda professoriks 2005. aastal.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!