Arhitekt Ämblik ja insener Mutt

11. sept. 2015 Kertu Saks Energia avastuskeskuse direktor - Kommenteeri artiklit

Energia avastuskeskus on teistmoodi ja ainulaadne loodus- ning reaalteaduste kogemusõppe õpikeskkond, mis asub ajaloolises elektrijaamas. Selles majas on juba 102 aastat tehtud elektrit ja antud energiat. Siin on säilinud ajalooline interjöör, mille keskel on hea lastele ka tehnikavaldkonna, energia ja elektri teemasid selgitada.

Kolmel korrusel on interaktiiv­sed teadusnäitused enam kui saja interaktiivse eksponaadiga. Püsi­ekspositsioon jaguneb teemadeks: ener­gia- ja elektritootmise ajalugu, klas­si­kaline füüsika, taastuv- ja tuuma­energia­allikad, heli ning valgus ja optika. Kõik eksponaadid on seotud Eesti põhikooli ja gümnaasiumi õppekavaga ning võimaldavad selgitada muuhulgas selliseid koolifüüsika alateemasid nagu elektrivool, vooluring, elektriline vastastikmõju, tuumaenergia, valguse peegeldumine jpm.

Septembris avame uue bioloogilisele mitmekesisusele pühendatud näituse „Arhitekt Ämblik ja insener Mutt”. See, eelkõige lasteaia- ja algkoolilastele mõeldud käed-külge-näitus tutvustab, kuidas loomad ja putukad oma kodusid ehitavad, ja selgitab, mis inseneeria- ja matemaatikateadmisi võiksid inimesed neilt õppida. Näitusega seotud töötoas „Mesimummula” õpivad kõige nooremad rollimängu kaudu tundma mesilaste elutsüklit ning nende igapäevatoimetusi. 4DFrame-tehnoloogial põhinevas geomeetria töötoas „Looduse arhitektid” uuritakse üheskoos looduses leiduvaid mustreid. Töötuba on kohandatav kõikidele vanustele.

Igal aastal töötame välja uusi lisaprogramme teadusteatrile, töötubadesse ja planetaariumisse. Lisandunud on mitmeid põnevaid töötube, mis eristuvad teadusteatri etendustest selle poolest, et osalejad saavad ise kaasa lüüa.

Kümnemeetrise läbimõõduga täiskuppelplanetaariumis kasutatakse astronoomia tarkvara Starry Night Pro Plus 7, mis võimaldab professionaalse planetaristi juhendamisel käia põneval kosmoserännakul. Näitame seal ka avastuskeskuse loodud õppefilme. Alates oktoobrist lisandub filmile „Tähetolm ja Päikese pere” uus film: „Kihilise Maa aardelaegas” viib külastajad Maa sisse ja tutvustab, milliseid aardeid Maa oma sisemuses peidab.

Avastuskeskuses viiakse läbi ka mitmesuguseid demonstratsioone, mis panevad eksponaadid elama. Välgudemonstratsioon on Põhja-Euroopas unikaalne. Saab näha ja kuulda, kuidas tekivad Faraday puuris Tesla transformaatori abil kuni kolmemeetrised välgunooled. „Juuksed püsti” demonstratsiooni ajal näitame Van de Graaffi generaatori abil, mis on staatika ning miks selle mõjul juuksed püsti tõusevad.

Uuenenud Energia avastuskeskust on aasta jooksul külastanud enam kui 110 000 inimest. Õpetajaid ootab siin õpetajate tuba, kus väiksemaid nõupidamisi pidada või tunde ette valmistada. Teeme õpetajatega hea meelega koostööd ja püüame neid aidata meie valdkonna õppetööd puudutavates küsimustes.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!