Eesti Põllumajandusmuuseum – põnev, hariv, kasulik

11. sept. 2015 Eesti Põllumajandusmuuseum - Kommenteeri artiklit

Kas oled käinud Eesti Põllumajandus­muu­seu­mis, mis asub Tartu lähedal endises Üle­nurme mõisas? Seal saab nautida nii ajalugu, rahulikku jalutuskäiku pargis pärnapuude all kui ka pidada mõnusat piknikut tuuliku juures. Maaelu ja -kultuur, koduloomad, vanade traditsioonide järgi valmiv käsitöö – kõike seda saab avastada muuseumi näitustelt ja töötubadest.

Peaekspositsioon käsitleb maaharimise ja loomakasvatuse minevikku ning tänapäeva. Näituseväljakul ja tehnika fondinäitusel on võimalik tutvuda põllumajandustehnika arenguga ja näha unikaalseid aurumasinaid. Mesinduse ajaloost räägib näitus „Mesindus Eestis”, samuti on avatud linakasvatust ja kodulinde tutvustavad püsiväljapanekud. Äsja avatud Rukkiküüni ekspositsioonis võib lisaks teraviljade, linatööriistade ja rehepeksumasinate vaatamisele proovida kätt vanade talutöödega. Suuri ja väikseid muuseumikülastajaid paelub ajalooline laudahoone, mis on koduks Eesti raskeveohobusele Vertule ja lehm Mirdile, ponidele Feodorile ja Meerale, küülikutele, vuttidele, lammastele ja kitsedele.

Leivatares pannakse leib ahju

Näitusi täiendavad haridusprogrammid on kohandatavad kõigile vanusegruppidele. Muuseumitund „Eesti teraviljad ja leib meie laual” tutvustab rukki ajalugu ja rukkileivaga seotud traditsioone. Külastajad õpivad tundma teravilju, osalevad rehepeksus, vilja tuulamisel ja käsikiviga jahvatamisel. Leib pannakse ahju, tehakse võid ning maitstakse sooja rukkileiba ja omavalmistatud võid. Põhjalikumalt õpetatakse taignategu ning leibade valmistamise kunsti rukkileiva kursustel.

Muuseumitund „Kartuli mitu palet” käsitleb eestlaste teist leiba kartulit, tema kasvatamist ja kasutusvõimalusi. „Mesi – tervise hoidja” tutvustab imelisi putukaid mesilasi. Muuseumitunnis „Lina meie igapäevaelus” uuritakse, mis on lina ja kus ta kasvab, ning proovitakse lina lõugutamist, ropsimist ja sugemist. Munaprogrammis otsitakse vastust küsimusele, kas enne oli muna või kana, ja tehakse põnevaid katseid. Muuseumitunnis „Saame tuttavaks – hobune” antakse teadmisi põllumehe põlisest abilisest, hobusõit vankriga pakub rõõmu igas vanuses külastajale. Villaprogrammis tehakse tutvust lambaga, kraasitakse villa ning õpitakse vokiga ketrama. Muuseumi uues piimatunnis uuritakse, kust ja kuidas tuleb piim.

Puutöötuba ja sepikoda

Muuseum tähistab esivanemate kombel rahvakalendri tähtpäevi, nagu vastlad, lihavõtted, suvisted, jüri-, mardi- ja kadripäev. Tuntud headuses jõuluprogrammis valmistutakse jõuludeks vana aja moodi ja kohtutakse talutare jõuluvanaga. Puutöötoas saab meisterdada puidust tarbeesemeid – võinuga, lusikat, mänguasju, restaureerida mööblit jms. Õpikojas valmistatakse paberit, maalitakse kotte ja korraldatakse muidki töötubasid. Sepikojas ootab huvilisi muuseumi sepp. Lisaks on avatud ajutised näitused – praegu saab vaadata Koidu Lauri rõõmsaid villavaipu ning kollektsionäärist kunstiõpetaja Heli Mändi eestiaegsete mänguasjade kogu.

Tule ja veeda kaunis ja kasulik koolipäev Eesti Põllu­majandus­muuseumis! Värsked uudised Facebookis.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!