Filmisari „Kirjandus kinos” alustab 12. hooaega

29. sept. 2015 - Kommenteeri artiklit

Tallinnfilmi poolt juba 2004. aastal ellu kutsutud tuntud kirjandusklassika adaptsioone tutvustav filmisari „Kirjandus kinos” alustab 28. septembril kinos Artis uut hooaega. Septembrist aprillini jõuab ekraanile 12 linateost nii päris väikestele algklassiõpilastele kui ka abiturientidele.

Filmiprogrammi eesmärk on avada tuntud teosed hoopis teise nurga alt, mida võimaldab vaid eri meediume ühendav kinokunst. Nii saab võrrelda raamatut ning selle põhjal valminud filmiversiooni, tutvuda loetud autori mõne veel lugemata teosega ning mitmel seansil kuulata ka, mida arvavad asjast seansile kutsutud külalised. Igal juhul jääb selline elamus kauaks meelde.

Hooaja avab Annie M. G. Schmidti raamatul „Viplala” põhinev samanimeline Hollandi värske lastefilm, mis on juba ette koolides ja meedias huvi tekitanud. Viplala osa on dubleerinud näitleja Mart Müürisepp, Hollandi saatkonna kaasabil saabub seansile ka filmis peaosa kehastanud Géza Weisz. Kui „Viplala” on mõeldud algkoolilastele, siis põhikoolis käijatele on sügisprogrammis koguni kaks filmi: Ferenc Molnári südamlik lugu „Pál-tänava poisid”, mille filmiversioon on sama hinnatud kui raamatki, ning uhiuus animafilm „Väike prints”, mis põhineb Antoine de Saint-Exupéry surematul teosel. Keskkooliastmele pakume oktoobris Johann Wolfgang Goethe eluloolistel seikadel ning dramaatilisel noorsooromaanil „Noore Wertheri kannatused” põhinevat draamat „Noor Goethe”. Hilissügis toob abiturientidele näitekirjanduse adaptsioonid. Novembris on ekraanil Edward Albee terava suhtedraama „Kes kardab Virginia Woolfi?” 1966. aastal Hollywoodis valminud peadpööritav tõlgendus Elizabeth Taylori ja Richard Burtoniga peaosades ning detsembris Andrei Kontšalovski versioon Anton Tšehhovi teosest „Onu Vanja” (1971). „Kirjandus kinos” hooaeg jätkub jaanuaris Shakespeare’i, Kafka ja teiste tuntud kirjanike teoste filmiversioonidega. Ekraanile naaseb ka Elizabeth Taylor, sedakorda väikese tüdrukuna oma filmikarjääri alguses filmis „Lassie, tule koju!” (1943).

Seansid toimuvad kinos Artis ja Tartu Elektriteatris (valitud teosed). Täpsem ajakava, filmide ja esinejate tutvustus ning broneerimisinfo kinode veebides aadressil www.kino.ee ja www.elektriteater.ee. Ka mitmele filmile valmivad meediaõppematerjalid saab alla laadida kino veebist. Piletihind kinos Artis on õpilastele 2.90, Tartus 2.50, õpilasi saatvad õpetajad saavad filme vaadata tasuta.

Triin Rohusaar

„Kirjandus kinos” projektijuht


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!