Värske laureaat harutab keelesõlmi

24. sept. 2015 - Kommenteeri artiklit

Õpetajate Lehe 85. ilmumisaastapäeva puhul valis  toimetus esmakordselt kaasautorite seast välja laureaadi, kelleks osutus raamatutoimetaja ja -kirjastaja Priit Põhjala. Laureaat on Õpetajate Lehe keeleteemalise arvamusveeru „Keelekaste” autor. 

Tartu ülikooli semiootika ja kulturoloogia eriala lõpetanud Priit Põhjala (33) harutab enda sõnul keelesõlmi nii tööl kirjastuselaua taga, kodus abikaasaga kui ka puhkehetkel sõpradega. „Sõbradki teavad, et meiega kohtudes triivib jutt varem või hiljem ka keelele,” tunnistab värske laureaat.

Keelesäutsudeks ja -kasteteks ammutab Põhjala inspiratsiooni ennekõike  inimestest. Ta nendib, et teda ümbritsevad heas mõttes keelehullud inimesed. „Näiteks raamatukirjastuses, kus ma töötan, vaieldakse alatasa ühe või teise keelelise küsimuse üle,” selgitab ta. „Kõige rohkem harutan igasugu keelesõlmi tõlkijast abikaasaga.”

Priit Põhjala keele- ja kirjandushuvis on „süüdi” lapsepõlve raamaturohke kodu ja kirjandushuviline perekond. „Kõik lugesid, mina kõige rohkem, kusjuures ühesuguse õhinaga läksid mul nii lastekirjanduse klassikud kui ka veisepidamise käsiraamat ja vanaisa aastakäikude kaupa kokku köidetud Pikrid,” meenutab noor mees, kes tunneb enim mõnu kirjanikest, kelle keelekasutus on selgelt teistest eristuv.

Peale ümbritsevate inimeste, raamatute ja käsikirjade saab ta enda sõnul inspiratsiooni ajalehtedest, reklaamidest, meilidest, televisioonist ja muust säärasest, millega iga päev tihedasti kokku puutub. „Need kubisevad inspireerivatest keelelistest finessidest ja fopaadest,” tõdeb ta.

Toimetus avaldas Põhjalale tänu klaasikunstnik Ivo Lille taiesega, mis leidis laureaadi sõnul tema kodus väärika koha.

Priit Põhjalat on varem tunnustanud ka ajakirjad Akadeemia ja Looming, ta on Betti Alveri kirjanduspreemia nominent.

Pikem intervjuu Priit Põhjalaga ilmub Õpetajate Lehe järgmises numbris 2. oktoobril.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!