Keskkonnasaade võimaldab õpetada läbi filmiklippide

17. sept. 2015 - Kommenteeri artiklit

Möödunud nädalal jõudis ETV eetrisse esimene osa keskkonnasarjast „Maa, armastan Sind!”, mis pakub põhikooli loodusainete õpetajatele võimalust kasutada tundides tavapärasest pisut erinevaid, tänavapäevases humoorikas võtmes valminud väikese vimkaga filmiklippe.

„Sari peaks kõnetama kõiki, kes ekslevad hiiglaslikus hektilises infoväljas, otsides vastust küsimusele, mis saab meie armsast koduplaneedist. Siin on rohkelt küsimusi ja vähe valmis vastuseid, see-eest küllaga mõtlemisainet neile, kellele meeldib oma aju sihipäraselt kasutada,” iseloomustas sarja üks selle produtsente, Ylle Rajasaar. Tema sõnul peaksid klippide lõpus tutvustatavad terminid pärast teistsugust lähenemist ja pisut ootamatute seoste loomist tõenäolisemalt meelde jääma.

Lugude looja, režissöör Rasmus Merivoo sõnul oli eesmärgiks teha pisut teistmoodi õppevahend, mis nõuab kaasa mõtlemist ja kaasa elamist. Klippides jutustatakse esmalt väikese vimkaga lugu, millele järgneb teemakohane teaduslik definitsioon.

„See, miks ma lahendasin need teemad just nii, on otseselt seotud koolitundidega. Et õpetaja oluline jutt lapse vahemälust kiirelt jalga ei laseks, oli vaja midagi erilist, mis meelde jääks. Ülesanne oli teemadega võimalikult vabalt mängida, et saaks toreda, põneva, veidra, absurdse või valusa pildi, et sellega koos ka saadud info ajju salvestuks. Vaatajal tuleb seosed ise üles otsida ja kuulata tähelepanelikult ka iga klipi lõpus olevat selgitust,” rääkis Merivoo.

„Meie jaoks on tegu põneva projektiga, millest loodame kasu nii õpetajatele, õpilastele kui ka kõigile teistele, kelle jaoks keskkonnateemad on südamelähedased,ˮ ütles keskkonnaameti keskkonnahariduse osakonna juhataja Maris Kivistik.

25-minuti pikkune saade „Maa, armastan Sind!” linastub ETV ekraanil viiel järjestikusel neljapäeval kell 20.35. Iga kord läheb eetrisse valik humoorikaid lühilugusid, mis jagunevad üheksaks teemaks: „Ökoloogilised põhiprotsessid”, „Ilm ja kliima”, „Eesti looduse arengulugu”, „Elurikkus ja looduskaitse Eestis”, „Eesti loodusvarad ja nende kasutamine”, „Tarbimine”, „Keskkonnaprobleemid”, „Säästev areng ühiskonnas” ning „Universumi ja elu evolutsioon”.

Pärast teleekraanil linastumist saab internetis kättesaadavaks kokku ligi nelja tunni ulatuses mõneminutilisi klippe, mis on varustatud nii kordamisküsimuste ja arutlusteemade kui ka näiteks venekeelsete subtiitritega. Klipid on järelvaadatavad nii ETV lehelt kui ka keskkonnaameti omalt.

Viimaselt on leitavad ka põhjalikud valikvastustega töölehed, mille on kokku pannud Uppsala ülikooli doktorant ja õppejõud Ivo Krustok. Töölehed sisaldavad lisaks hulga lisaviiteid ja välislinke.

Telesari „Maa, armastan Sind!”

Stsenarist-režissöör Rasmus Merivoo,

operaator Mattias Veermets,

kunstnik Helen Ehandi,

näitlejad Merle Palmiste, Paul Laasik, Jim Ashilevi, Marek Tammets jt.

Lood tootis Fookus-Pookus OÜ, kes võitis keskkonnaameti ideekonkursi.

Klipid on valminud keskkonnaameti tellimusel Euroopa Sotsiaalfondi programmi „Keskkonnahariduse arendamineˮ kaudu.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!