Lavakatudengid ja Tallinna Linnateatri näitlejad moodustavad „Veidra orkestri”

18. sept. 2015 - Kommenteeri artiklit

Kümme noort inimest, hunnik pille ja Jarek Kasari muusika, iginoor korteriperenaine Elisabet Reinsalu kehastuses, bändiprooviruum kuskil ebamäärase asukohaga loft’is ja pulbitsev maailmavalu. Lavastaja Adrian Giurgea teeb Salme kultuurikeskuses proove linnateatri ja EMTA lavakunstikooli ühisprojektiga – lavastus „Veider orkester” jõuab esietenduseni 23. septembril kell 19.

Rodney Acklandi 1932. aastal kirjutatud näitemäng seob endas osavalt toonasele Inglismaale omaseid vastandlikke meeleolusid. Ühelt poolt ei ole veel vaibunud džässi­ajastu pulbitsev lõbujanu, millega Esimesest maailmasõjast raputatud inimesed püüdsid läbielatud koledusi unustada. Teisalt ennustavad horisondile kogunevad mustad pilved juba uute kõikepurustavate õuduste saabumist.

Miks lavastada seda 1930. aastatest pärit näitemängu tänapäeva Eestis? „Sest see on grupp noori kunstiinimesi, keda puudutavad kaasaja probleemid, kes teevad muusikat ja elavad oma elu kunstis, püüdes teha seda vastutustundlikult meie planeedi suhtes,” selgitab lavastaja Adrian Giurgea, kes ühes kunstnik Reet Ausiga on lavastust luues ammutanud inspiratsiooni ka 1990. aastate grunge-kultuurist. „Need on inimesed, kes tahavad maailma enda ümber ilusamaks luua, ja neid puudutab pidevalt kasvav ja vohav inetus ning vulgaarsus.”

Lavastaja assistent on Laura Kalle, kunstnik Reet Aus, helilooja ning muusikaline kujundaja Jarek Kasar, valguskunstnik Reelika Palk. Rodney Acklandi näidendi „Strange orchestra” on tõlkinud Triin Tael.

Tegu on Adrian Giurgea (USA) esimese lavastusega Tallinna Linnateatris ja kolmanda lavastusega Eestis. Varem on ta välja toonud Caryl Churchilli „Armastuse ja informatsiooni” Vene Teatris ning Annie Bakeri „Alustame algusest” Vabal Laval. Giurgea on töötanud lavastajana mitmes teatris nii Euroopas kui ka Venemaal ning õpetanud teatrikoolides. Praegu on ta Colgate’i ülikooli (USA) teatrikooli professor.

„Veidra orkestri” piletid on müügil linnateatri kassas ning Piletilevi võrgustikus. Seejuures kehtib kõigile (üli)õpilastele, õpetajatele ja pensionäridele sooduspilet.

Triin Sinissaar

Tallinna Linnateatri dramaturg

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!