Õpetajatele on nüüd abiks rahvusooper Estonia uus koduleht „Noored!”

18. sept. 2015 - Kommenteeri artiklit

Rahvusooper Estonia alustas augustis 110. hooaega renoveeritud teatrisaalis – pärast esimese rõdu ümberehitust on teatrisaalis 800 istekohta. Alanud ooperi- ja balletihooaeg on täis laulu- ja tantsurõõmu ning unustamatuid elamusi. Rahvusooperi repertuaarist leiab iga õpetaja oma õpilastele sobiva (uus)-lavastuse ja haridusprojekti.

18. septembril esietendub esimene eesti ballett „Kratt”, mis on ühtlasi Eduard Tubina esimene töö muusikateatrile. Eesti mütoloogial põhinev lugu ahnele peremehele rikkusi kokku kandvast kratist ei jää lavastaja Marina Kesleri tõlgenduses vaid ühe rahva pärimuseks. Kesleri lavastus tõstab küsimuse, mis on tänapäeva materiaalses ja kiirustavas maailmas oluline. Kas selles on kohta armastusele? Etendust soovitame vanemale koolieale.

6. novembril esietendub Estonias lastemuusikal „Karlsson katuselt”. Astrid Lindgreni armastatud lastejutu põhjal on libretist Wimbergil ja helilooja Tauno Aintsil valminud lustlik ja südamlik muusikal, millele lisab särtsu lavastaja Ain Mäeots. Lavastus sobib lastele alates 7. eluaastast. Hei-hopsti!

Jõuludeks toome kammersaali taas Maria Suomineni muusikalise lastenäidendi „Väike prints Hamlet”. Näidend on kirjutatud William Shakespeare’i „Hamleti” ainetel ning püüab tuntud tegelaste abil näidata, et nii muinasjuttudes kui ka tavaelus saavutatakse edu teisi toetades ja aidates. Sobib lastele alates 7. eluaastast.

Lisaks ootame noori tantsuhuvilisi nautima muinasjutulisi ballette „Tuhkatriinu”, „Uinuv kaunitar”, „Lumivalgeke ja 7 pöialpoissi” ning „Pähklipureja”. Lastele mõeldud muusikalavastustest jätkame samuti populaarsete „Pipi Pikksuka” ning „Printsi ja kerjusega”. Viimases võib peaosades näha Estonia solisti Andres Köstrit ja Andero Ermelit Tallinna Linnateatrist.

Traditsiooniliselt jätkab Rahvus­ooper Estonia ka haridusprojektidega, mille eesmärk on lastele muusikateatrit lähemalt tutvustada. Noorimatele muusikasõpradele sobib „Kontsert kõige pisematele”. „Hunt ja seitse kitsetalle” on mõeldud eelkooliealistele ja algklassiõpilastele ning räägib lavastuse sünnist muusikateatris.

„Ka ooper kõlab tuttavalt” püüab koos põhikooli- ja gümnaasiumiõpilastega leida vastust küsimusele, miks peaks ooper noori tänapäeval kõnetama. „Aken ooperi- ja balletimaailma” on aga suurejooneline teatriseiklus ooperi- ja balletisolistide, koori ja orkestriga. Kontsertlavastus tutvustab kõigile noortele muusikateatri huvilistele ooperit ja balletti põnevate näidete ning eksperimentide kaudu.

Kõige uuem haridusprojekt on „Balletilugu”, mis toimub proovisaalis ning pakub kõige pisematele balletihuvilistele tantsulusti ja vaatamisrõõmu (soovitav vanus 4–10). Haridusprojekt koosneb kahest osast: esimeses õpitakse tundma balletiajalugu ja vaadatakse tantsunumbreid, teises saavad lapsed proovida balletiseelikuid ja varvaskingi ning õppida selgeks ühe tantsu.

Rahvusooperil Estonia on algavaks hooajaks valminud noortele, lapsevanematele ja õpetajatele mõeldud uus koduleht „Noored!”, mis annab ülevaate rahvusooperis korraldatavatest sündmustest, tutvustab haridusprojekte ja sisaldab muud kasulikku infot. Vaata www.opera.ee/noored.

Tuuli Potik

Rahvusooper Estonia noortetöö juht

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!