Pille Lille Muusikute Fondi hooaja suursündmused

18. sept. 2015 - Kommenteeri artiklit

Pille Lille Muusikute Fondile on tänavune hooaeg kolme­teistkümnes. Aastas an­­tak­se keskeltläbi 200 kontserti ja korraldatakse neli festivali.

Mida te sügisestest tegemistest esile tõstaksite?

Sel aastal on meil olnud harukordne võimalus korraldada haridusministeeriumi toel koolidele tasuta kontserte. Osa neist toimus juba kevadel, näiteks käisime Mustvees, Metsapoolel, Häädemeestel ja Kihnus, suur hulk kontserte on ees. Meie eesmärk on tutvustada koolinoortele klassikalist muusikat eesti tippmuusikute esituses, mõnes koolis toimuvad ka kohtumised eesti heliloojatega, kelle seas on Alo Põldmäe, Jaan Rääts, Aaro Pertmann jt.

Minu uskumus on, et inimesi toovad klassikalise muusika juurde ainult väga head esitajad, laste puhul on see eriti tähtis. Et laps satuks ka tulevikus kontserdisaali, on ülioluline, milline on ta esimene kogemus. Klassikaline muusika saab anda erilise elamuse, puudutuse, mida teistest eluvaldkondadest on väga raske leida. Meie fondiga teeb koostööd paarkümmend andekat eesti muusikut, pillidest on esindatud saksofon, akordion, flööt, klarnet, trompet, tšello, viiul, klaver, lisaks vokaal. Isegi kui saalitäiest ühel lapsel tekib klassikalise muusika vastu huvi või soov muusikakooli astuda, oleme väga õnnelikud.

Eestis on palju armsaid koole, vastuvõtt on olnud alati väga soe. Muusikud tutvustavad palade vahel esitatavaid teoseid, muusiku elukutset, lapsed tulevad pärast kontserti rääkima ja autogramme küsima. On väga tänuväärne, kui koolid leiavad võimaluse korraldada enda juures paar korda aastas klassikalise muusika kontsert eesti parimate solistidega.

Ühes või teises paigas koolikontserti andes oleme samade esinejatega püüdnud korraldada lähedal asuvas alevis või linnas õhtukontserdi. Nii saame pakkuda rõõmu suuremale hulgale inimestele Eesti eri piirkondades.

Kas sügisel on tulemas ka mõni suursündmus?

16. oktoobril kell 19 toimub Vene kultuurikeskuses väga suur lõimimisvaldkonna projekt, mida toetab integratsiooni ja migratsiooni SA Meie Inimesed. Oleme sellesse koorimuusikat tutvustavasse projekti kaasanud Tallinnast viis vene ja viis eesti õppekeelega kooli. Laval on nende koolide laste- ja noortekooridest kokku 150 lauljat, toimuvad töötoad, mina teen näiteks hääleseadet, räägitakse ortodoksi muusikast ja laulupeokultuurist, esinevad väljapaistvad sopranid Maria Listra ja Maria Veretenina. Tekib vahva koorimuusika pidu, kus lastel on võimalus omavahel tuttavaks saada. See on meil juba üheksas sellelaadne lõimimisprojekt ja sissepääs on kõigile tasuta.

22. oktoobril lööme esmakordselt kaasa Eesti vähiliidu heategevuslikul kontserdil, kus esinevad lisaks Lea Dali Lionile ja Marko Matverele Tallinna Filharmoonia Kammerorkester ning meie fondi solistid Irina Zahharenkova ja Oksana Sinkova. Seal saab kuulda ka selliseid noori andeid nagu „Klassikatähtedest” tuttav akordionist Henri Zibo, tenor Andrei Bogatš jpt.

Otsime agaralt ka võimalusi saata oma muusikuid maailma lavadele esinema ja kutsume omakorda külalisi siia. Suurim käsilolev projekt, millega oleme viimased paar aastat tegelnud, on Ameerika noorteorkestri YOA Orchestra of Americas toomine Eestisse järgmise aasta suvel koos ühe maailma praegu kuulsaima tšellisti Gautier Capuçoniga.

Pille Lillelt küsis Tiina Vapper


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!