Põnev reis keskaega Tallinna Linnamuuseumis

11. sept. 2015 Kristi Paatsi Tallinna Linnamuuseumi pedagoog - Kommenteeri artiklit

Tallinna vanalinnas Vene 17 asuvas enam kui 600 aasta vanuses kaupmehemajas on endale kodu leidnud Tallinna Linnamuuseum. Pakume kaugelt ja lähedalt pärit külalistele teadmisi ja elamusi Tallinna ajaloost – muinasaja lõpust kuni Eesti Vabariigi taasiseseisvumiseni 1991. aastal. Pealinna ajaloo tutvustamisel pöörame suurt rõhku noortele, haridusprogramme on alates lasteaialastest kuni gümnaasiumiklassideni välja. Kuna suurem osa ekspositsioonist keskendub keskajale, tutvustab ka enamik muuseumitunde 500 aasta tagust aega.

Meie majja on oodatud lasteaialapsed juba viiendast eluaastast alates. Esimest korda meid külastades soovitame lasteaial ja algkoolil valida programm „Keskaegse maja lood”, kus lapsed saavad tuttavaks keskaja ning kaupmehemajaga ja selles kunagi elanud inimestega. Mänguliselt saab selgeks, mida üks keskaegne kaupmehepere sõi ja jõi, kus magas ning milliseid esemeid iga päev kasutas. Eriline on programm „Keskaegsed tallinlased”, kus kaupmeheemandaks kehastunud pedagoog tutvustab Tallinnas elanud inimesi, nende riideid ja ameteid. Tundi külastab ka üks külaline keskajast. Veel pakume Tallinna lugude ja legendide haridusprogrammi, mille lõpus saavad lapsed meisterdada endale kuulsa Vana Toomase vuntse. Tore ja arendav loovtöö on põimitud kõigisse Linnamuuseumi lasteaedadele ja algkoolidele mõeldud programmidesse.

Põhikooliastmele pakume elamuslikku ja otseselt õppekava toetavat programmi „Kui ma oleksin elanud 500 aastat tagasi”. Tunnis saame teada, millega tegeldi gildides ja tsunftides. Kes oli mündrik ja mis ametimees oli timukas? Keskaegsete riiete koopiates esitavad õpilased kaasava tegevuse kaudu keskaegsete linnategelaste rolle. Põnevad on ka gümnaasiumile mõeldud programmid: „Keskaegne linn ja linnaelu” on projekti „Muuseum ja arhiiv õppekeskkonnana” raames loodud Eesti keskaja teemaplokki toetav ajalootund muuseumis, „Kaupmees Hans Viantil külas” tutvustab eri meelte vahendusel keskaegset kaubandust, kaupmehi ja Hansa Liitu.

Kui vaid keskaja tundmisest jääb väheks, siis saab vahvaid haridusprogramme külastada ka Tallinna Linnamuuseumi teistes filiaalides – Jaani Seegis, Kiek in de Kökis ja bastionikäikudes, Fotomuuseumis, Neitsitorni muuseumkohvikus, Peeter I majamuuseumis, A. H. Tammsaare muuseumis ja E. Vilde muuseumis ning lastemuuseumis Miiamilla.

Lähemalt saab muuseumide kohta infot ja meeldiva muuseumitunni valida www.linnamuuseum.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!