Põnev tööstuspärand Kunda tsemendi­muuseumis

11. sept. 2015 Kristi Onkel Kunda tsemendimuuseumi juhataja - Kommenteeri artiklit

Kuigi ei leidu Eestis ei hõbedat ega kulda, on meie maa siiski rikas maavarade poolest. Näiteks lupja, mis on üks tsemendi tooraine, saadakse juba ammustest aegadest paekivist. Tsemenditootmine aga on Eestis olnud eesrindlik tänu põlevkivi kasutuselevõtule. Sissevaate tsemenditööstuse arengulukku avab Kunda tsemendimuuseum.

Õppekäigul Kunda tsemendimuuseumisse tutvustame tsemendi ja betooni tootmise/kasutamise ajalugu ning nüüdisaegset tsemendi tootmistehnoloogiat.

Teemaring:

• miks ja kuidas hakkas inimene ise valmistama kivi,

• mil viisil kerkisid Vana-Rooma ja tänapäeva arhitektuuripärlid,

• tutvume tänapäeva tsemenditööstusega, pistame käed klinkrisse ja tsementi,

• läbime hiigelsuure pöördahju, et kogeda tunnet, mis on klinkril pöördahjus keereldes,

• heidame pilgu peale Eesti tuntud inimeste käejälgedele, mis on betooni jäädvustatud.

Jalutuskäigul Kunda vanal tööstusmaastikul külastame Kunda esimese tsemendivabriku varemeid ja Baltimaade esimest hüdroelektrijaama. Soovi korral ja aja kokkuleppimisel on võimalik käia ka Kunda praeguses tsemenditehases.

Lisategevusena pakume välja viktoriini muuseumi materjalide põhjal ja võimaluse tutvuda muuseumi kogudega, vaadata vanu fotosid. Saame teada, miks on tsemendimuuseumis just selliste esemete kogud ning mis on kõige vanemad esemed. Täidame töölehe.

Õppekäik ainult muuseumiekskursiooni ja jalutuskäiguga tööstusmaastikul kestab kaks tundi ja maksab à 2 eurot. Õppekäik koos jalutuskäigu ja lisategevusega kestab 4,5 tundi – à 5 eurot.

Tsemendimuuseum asub endise tsemendivabriku kontorihoones Kundas Jaama 11.

Info ja tellimine tel 322 2170, e-post turinfo@kunda.ee.

Muuseum on avatud 15.05–15.09 T–R kl 9–18, L kl 11–16, P, E suletud ja 16.09–14.05 E–R kl 9–17.

Värvilist sügist kõigile ja kohtumiseni tsemendimuuseumis!


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!