Tartu ülikooli professor pälvis maineka auhinna

30. sept. 2015 - Kommenteeri artiklit

Tartu ülikooli emeriitprofessor Heidi-Ingrid Maaroos pälvis esimese eestlasena maineka Marshall&Warreni medali, millega tunnustati tema rahvusvahelist uurimustööd gastroenterolooga ja helikobakteri valdkonnas.

„Autasu on ülimaks tunnustuseks Eestis läbiviidud uuringutele ja publikatsioonidele seedetraktihaiguste valdkonnas ning väärtustab kõiki, kes selle valdkonnaga Eestis on tegelenud,” ütles Maaroos, lisades, et kroonilise gastriidi ja peptilise haavandi uuringud Eestis algasid juba 50 aastat tagasi ning jätkusid uuel tasemel pärast Helicobacter pylori avastamist.

Austraalia teadlased Barry Marshall ja Robin Warren said 2005. aastal Nobeli preemia Helicobacter pylori avastamise ning sagedaste maohaiguste nagu krooniline gastriit, peptiline haavand ja maovähk põhjuste välja selgitamise eest. Tunnustamaks teadlasi, kes on sellel teemal viinud läbi teadusuuringuid ning aidanud nende tulemusi viia kliinilisse praktikasse, asutati 2006 aastal Marshall&Warreni medal.

Autasuga tunnustatakse igal aastal ühte pika teadlasekarjääriga ja teadustöö tulemuste poolest rahvusvaheliselt tuntud uurijat. Tänavune medal anti Heidi-Ingrid Maaroosile üle 26. septembril Nikkosias toimunud Euroopa helikobakteri ja mikrobioomi töögrupi 28. konverentsil.

Eelnevalt on selle medali saanud lisaks Barry Marshallile (Austraalia) üheksa maailmas tuntud ja kõrgelt hinnatud teadlast: Stanislav Konturek (Poola), Mike Dixon (UK), Timo Kosunen (Soome), Pelayo Correa (USA), Reinhold Stockbrügger (Holland), Samy Cadranel (Belgia), Richard Hunt (Kanada), Masahiro Asaka (Jaapan), Manfred Kist (Saksamaa).

Eesti Vabariik on tunnustanud Heidi-Ingrid Maaroosi uurimistööd kahe riikliku teaduspreemiaga – 1994. ja 2012. aastal.

Tartu ülikoolis on kõnealusel teemal kaitstud ligi 20 doktoridissertatsiooni.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!