Tule TUUMALE!

22. sept. 2015 - Kommenteeri artiklit

Mis on TUUM?

See on juba neljandat aastat toimuv võistlus, milles iga osaleja saab panna proovile oma oskuse teha maksimaalselt 200-sõnaline kokkuvõte žürii antud tekstist.

Võistlus toimub reedel, 25. ja laupäeval, 26. septembril.

Tekst avatakse Vikerraadio kodulehel (vikerraadio.err.ee) 25. septembri hommikul kell 8.40. Valmis kokkuvõte tuleb sisestada samale leheküljele ja saata hiireklõpsuga minema. Viimane aeg oma töö ära saata on 26. septembril kell 19.

Parimatele on auhinnad: esimene auhind (100 eurot), mitu teist ja kolmandat auhinda (50 eurot ja 25 eurot). Lisaks antakse parimale kooliõpilasele eriauhind.

Võistlusel saab osaleda üksi ja võistkonnana. Võistkonna võib moodustada kool, klass, perekond, sõpruskond jne. Võistkonna suurus on vaba.

Kellele TUUMA vaja on?

Kokkuvõtete tegemise oskust on vaja kõigile. Kokkuvõtteid peavad tegema õpilased koolitunnis, üliõpilased seminarides, teadlased artikleid kirjutades, ametnikud, projektide kirjutajad, ajakirjanikud, veebitoimetajad, referendid tööl. TUUM on hea võimalus oma oskusi proovile panna ja teistega võrrelda.

Mida nõuab kokkuvõtte tegemine?

See nõuab oskust tekstist aru saada, sellest tuumne info üles leida ja tulemus lugejale edasi anda. Selle juures on vaja jälgida:

  • et algse teksti mõte ei moonduks;
  • et tulemus oleks objektiivne ja esitaks teksti autori mõtteid, mitte refereerija arvamusi;
  • et kokkuvõte oleks lugejale või kuulajale arusaadav ka ilma originaalita;
  • et tekst oleks keelelt tihe, lihtne, selge, täpne ja kirjavigadeta.

Kokkuvõttevõistluse korraldavad haridus- ja teadusministeerium, rahvusringhääling ning Tartu ülikooli eesti ja üldkeeleteaduse instituut koostöös Emakeele Seltsi ja Emakeeleõpetajate Seltsiga.

Korraldajate nimel Tiit Hennoste


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!