Viljandis näeb näitust Läänemerest, rahvusraamatukogu tutvustab Lõuna-Ameerika kunsti

17. sept. 2015 - Kommenteeri artiklit

Neil päevil pandi avalikesse hoonetesse üles kaks tasuta ekspositsiooni: alates kolmapäevast, 16. septembrist saab Viljandis Uku keskuses näha Tartu ülikooli loodusmuuseumi koostatud näitust „Elav Läänemeri”, mis on mööda Eestit rännanud juba kevadest saati. Tallinnas Eesti rahvusraamatukogus aga saab alates reedest, 18. septembrist kaeda Peruu kunstniku Maria Elena Rodríguez-La Rosa kunstinäitust „Tundeid”.

Näitus „Elav Läänemeri” tutvustab Läänemere kujunemislugu, iseloomu ja tähtsust inimese elus, annab ülevaate nii kohalikest loomadest ja taimedest kui ka viimastel aastatel siia jõudnud võõrliikidest.

„Läänemeri on noor ja tujukas ning siin suudavad kanda kinnituda vaid vastupidavaimad liigid. Vaatamata oma erisusele, on Läänemeri siiski väga habras elukeskkond, mida tuleb hoida ja kaitsta inimese rumaluse eest,” lausus üks näituse koostaja, Tartu ülikooli Eesti mereinstituudi mereökoloogia juhtivteadur Jonne Kotta, kelle soov on, et külastaja mõtleks, kuidas läheb meie ja Läänemere ühine lugu edasi.

Näituse koostasid Jonne Kotta, Annelie Ehlvest, Inge Kukk, Veljo Runnel ja Eva-Liisa Orula; kujundasid ja teostasid Produktsioonigrupp OÜ ja KOKO arhitektid. Näituse valmistamist toetas SA Keskkonnainvesteeringute Keskus.

Varem Tallinnas, Tartus, Pärnus, Rakveres ja Haapsalus avatud olnud näitus jääb Viljandis avatuks 16. oktoobrini.

Elena Rodríguez-La Rosa "Esivanemate helid", akrüül, 2011

Elena Rodríguez-La Rosa “Esivanemate helid”, akrüül, 2011

Peruulanna Elena Rodríguez-La Rosa skulptuuri- ja maalinäitus „Tundeid” viib Eesti rahvusraamatukokku 6. korruse galeriisse Lõuna-Ameerika eksootika hõngu.

„Minu olemine põhineb tunnetel. Tunnen sügavat uhkust oma sünnikoha vastu, kus olen olnud ümbritsetud iidsest kultuurist, mis annab mulle eluks olulisi juhtnööre. Mu esivanemate kohalolekut võib alati ühel või teisel viisil mu töödes tunnetada,“ ütleb mütoloogiast ja religioonist ainest ammutav kunstnik Maria Elena Rodríguez-La Rosa, kes on rännanud paljudes Euroopa ja Aasia riikides ja õppinud tundma nende paikade kultuuri ja olemust.. „Tunnen tohutut tänulikkust külastatud kohtade vastu, kus mind on alati võtnud vastu tervitavad naeratused ja ka õppetunnid. Imetlen teiste kultuuride rahvaid, kes on minust kujundanud maailma kodaniku. See näitus on elu tõlgendus.“

Näitus, mille avas Peruu Suursaatkonna ajutine asjur Eestis Paul Paredes Portella ning millel saab tutvuda ka Andide piirkonna laste unikaalsete seltskonnamängudega, jääb avatuks 10. oktoobrini.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!