Eesti haridusfoorum – 20

30. okt. 2015 Raivo Juurak Õpetajate Leht - Kommenteeri artiklit

Täna peetakse Tartu ülikooli peahoones konverentsi „Haridusfoorum – osalusdemokraatia vabalava”, millega tähistatakse ühtlasi haridusfoorumi asutamise 20. aastapäeva.

Konverentsi ühe huvitavama osa moodustab kahtlemata õpetaja vabalava, kus kolm Tartu õpetajat annavad lahtised tunnid, mis keskenduvad tänapäeva elu probleemidele. Annelinna gümnaasiumi õpetajad Veronika Kim ja Jana Jõgeva arutavad oma 12. klassi õpilastega pealtvaatajate ees 1934. aasta sündmusi Eestis – kas siis algas diktatuur või päästeti demokraatia? Raatuse kooli õpetaja Mihkel Laar võrdleb oma 6. klassi õpilastega omaaegset Mesopotaamiat tänase Süüria ja Iraagiga. Kristjan Jaak Petersoni gümnaasiumi õpetaja Jüri Jekimov diskuteerib oma 12. klassi õpilastega selle üle, mitu Eestit meil õieti on. Oma tundide avalikkusele näitamine on uus trend Eesti hariduselus.

Kindlasti pakub foorumil huvi ka endiste haridusministrite vestlusring, kus nad teevad ettepanekuid meie hariduselu parendamiseks. Ettekandega esinevad haridusminister Jürgen Ligi ja asekantsler Mart Laidmets. Kahtlemata on foorumi üks magnet europarlamendi saadik Marju Lauristin.

Kui meenutada esimesi haridusfoorumeid kakskümmend aastat tagasi, siis oli tollal osalejaid muidugi mitu korda rohkem. Kuid tundub, et see on ka paratamatu, sest haridusfoorumi kõrvale on tekkinud palju muid foorumeid, alates täiskasvanuhariduse omast ja lõpetades valdade haridusfoorumitega. Samas on vanal heal haridusfoorumil ikkagi väga palju osalejaid, ja seda nimelt internetis. Juba 15 aastat tegutseb haridusfoorumi diskussioonilist, mille liikmete nimekirjas on pidevalt tuhande inimese ringis. Seda on rohkem kui kaks-kolm saalitäit inimesi. Arutelud diskussioonilistis käivad iga päev ja vahel varastel öötundidelgi.

Tüüpiline küsimus, mida haridusfoorumi rahvale ikka ja jälle esitatakse: kuidas ja kui palju on haridusfoorum Eesti hariduspoliitikat mõjutanud? Vastus on lihtne: väga palju. Nimelt on Eesti elukestva õppe strateegia 2020 koostatud haridusfoorumi aktiivi eestvedamisel. See on valitsuse kinnitatud dokument, mille järgi hariduselu praegu korraldatakse.

Sisukaid ja viljakaid arutelusid haridusfoorumil!

Raivo Juurak


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!