Eesti parim noorkokk tuleb Olustverest

29. okt. 2015 - Kommenteeri artiklit

Kolmapäeval, 28. oktoobril Tallinna toidumessil peetud noorkoka valimisel tunnistati võitjaks Taavi Tali Olustvere teenindus- ja maamajanduskoolist. Teisele kohale tuli Erik Tammeleht Pärnumaa kutsehariduskeskusest ning kolmandale Reili Randmaa Kehtna majandus- ja tehnoloogiakoolist.

Vabariigi parim noorkokk 2015 tunnistab, et võidu tõid talle kõva harjutamine, külm närv ja õnnestunud abilise valik. Reeglite muudatus, mille kohaselt selgus sel aastal lõplik toorainevalik vaid viis päeva enne võistlust, talle suurt lisastressi ei tekitanud. „Mõtlesime kähku oma menüü välja ja saimegi harjutama hakata. Eks me kõik pingutasime võidu nimel. Minul õnnestus lihtsalt sel korral teistest paremini,” on Tali tagasihoidlik. Eesti Peakokkade Ühenduse president Rudolf Visnapuu sõnul tõi Taavi Talile kindla esikoha stabiilne ja puhas töö ning oskus oma abilist õigesti rakendada.

Visnapuu rõõmustas, et nii paljud noored kokad tahavad võistlustel osaleda ning julgevad tulla rahva ette oma oskusi näitama, sest sadade inimeste pilgu all võistlusolukorras toidu valmistamine on eneseületus ka kogenud kokkadele. Visnapuu lisas, et sel aastal lisaülesandeks olnud kisselli valmistamine oli paljudele paras pähkel ning just selles ülesandes kärisesid vahed kõige suuremaks.

Võistlus oli individuaalne ning igal osalejal tuli valmistada pidulik roog. Pearoa kohustuslikud toorained olid maheveise abatükk, maks ja kaalikas. Desserdi valmistamisel tuli kasutada kohupiima ja külmutatud vaarikaid. Lisaülesandena tuli desserdi kõrvale pakkuda kisselli. Võistluste toidukorv koosnes peaasjalikult eestimaisest toorainest.

Roogade valmistamiseks oli võistlejatel aega kolm tundi. Professionaalne viieliikmeline žürii hindas iga toidu puhul maitset, roa välimust ning võistleja töövõtteid ja professionaalsust.

Parima noore koka tiitlit püüdsid 13 kokanduseriala õpilast Haapsalu kutsehariduskeskusest, Ida-Virumaa kutsehariduskeskusest, Kehtna majandus- ja tehnoloogiakoolist, Kuressaare ametikoolist, Narva kutseõppekeskusest, Olustvere teenindus- ja maamajanduskoolist, Pärnumaa kutsehariduskeskusest, Tallinna teeninduskoolist, Tartu kutsehariduskeskusest, Valgamaa kutseõppekeskusest, Viljandi kutseõppekeskusest ning Sillamäe kutsekoolist.

Alates 2005. aastast peetava Noorkoka võistluse eesmärk on tutvustada kokaametit ja näidata Eesti ühiskonnale nooruslikke lähenemisi kokakunstis ning teadvustada õpilastele täisväärtusliku toidu tähtsust nii enda kui oma kaaslaste toidulaual.

Võistlust korraldas SA Innove, Eesti Peakokkade Ühendus ja Profexpo OÜ.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!