Jääaja Keskus pakub koolidele põnevaid keskkonnahariduse programme

2. okt. 2015 - Kommenteeri artiklit

Tartumaal Saadjärve kaldal paiknev 2012. aasta keskkonnateoks valitud Jääaja Keskus on unikaalne asutus, kus teadus on ühendatud meelelahutusega. Jääaja Keskusest leiab kolm eri teemavaldkonnaga korrust. Kohapeal näeb elusuuruses mammutit jt jääaja loomi, saab ülevaate, kuidas on arenenud loodus pärast jääaega, mõõta enda ökoloogilist jalajälge ja teha palju muud põnevat. Tegevust ja uusi teadmisi leiavad igas vanuses külastajad. Keskuses on avatud kohvik, kust on võimalik tellida ka grupitoitlustust.

Lisaks pakume keskkonnateemalisi õppeprogramme alates lasteaiarühmadest kuni gümnaasiumi lõpuklassideni. Programmid on loodud eesmärgiga pakkuda lisaks raamatuteadmisele võimalust kõike oma silmaga näha ning järele proovida. Näiteks toimuvad Saadjärve uuringud (suvel parvel, talvel jääl), püütakse ja määratakse selgrootuid ning tehakse palju muud põnevat nii õues kui ka toas.

Lasteaiale ja kooli esimestele klassidele mõeldud õppeprogrammides keskendutakse mängule. Programmides õpitakse

  • tundma pinnavorme („Kuidas tekkis kelgumägi?”),
  • sorteerima ning taaskasutama materjale („Moosipurgi ja paberrulli mitu elu”),
  • vaatlema loomade kohastumusi ilmastikuoludega („Mammutipoiss Äksel tuleb külla”),
  • tundma vee kolme olekut, loomi ning nende elupaiku („Retk lemming Lempsiga”),
  • tundma jääajal elanud loomi ning võrdlema neid tänapäeva loomadega („Kas mammut on karvane elevant?”).

Vanemate kooliklasside puhul (alates 4. klassist) keskendutakse aktiivõppele, mille käigus läbitakse järgmised teemad:

  • „Jääaeg – Maa arengu lahutamatu osa” (liustiku teke, maa arengulugu, jääaja elustik ja inimese elutegevus),
  • „Eestimaa looduse lugu – jääajajärgne elustiku areng” (kliima muutumine, kliimaperioodid),
  • „Liustike pärandus Eestimaa pinnal” (juhträndkivid, pinnavormid),
  • „Jääajajärgne loodus ja inimene Eestis” (kliimamuutused Eesti aladel ja looduses, organismide kohastumused, inimasustuse teke),
  • „Kas tunned Vooremaad?” (pinnavormid, ümbritsev keskkond, Euroopa üks esinduslikumaid voorestikke, positsioneerimine).

2200 m2 ekspositsioonipinda on ideaalne koht aktiivõppeprogrammide läbiviimiseks. Programmid aitavad õpetajat kooliteemade käsitlemisel, kasutades õppevahendeid, mida õpetajad koolis iga päev kasutada ei saa.

Täpsema infot leiate www.­jaaaeg.ee/keskkonnaharidus või info@­jaaaeg.ee.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!