Kolm tuhat moosi- ja künnihuvilist Olustveres

2. okt. 2015 Raivo Juurak Õpetajate Leht - Kommenteeri artiklit

26. septembril oli Olustveres hoidiste mess ja kohaliku toidu laat ning noorte künnivõistlus, mida külastas ligi kolm tuhat huvilist. 

Seekord oli kõik varasemast suurejoonelisem. Kui eelmised kümme aastat korraldas Olustvere teenindus- ja maamajanduskool puhtalt hoidiste messi, siis nüüd laiendati osalejate ringi ning kohale kutsuti ka kohaliku toidu tootjad, kes esitlesid juustu, vorsti, sinki, õlut jms. Uuendus tekitas inimestes huvi ning Olustvere parklad ja teeääred olid messipäeval kilomeetrite kaupa külastajate autosid täis. Viljakuivati kõrvalhoonet, kus hoidiseid ja kohalikku toitu rahvale eksponeeriti, võis oma suuruse ja rahvarohkuse poolest vabalt võrrelda näiteks Tartu turuhoonega. Samas oldi kõige suhtes väga nõudlikud, Eesti toidu laada žüriisse kuulus näiteks ka Eesti restoranikultuuri grand old man Dmitri Demjanov.

Uuest ja laiendatud formaadist hoolimata oli tegemist ikkagi ka Eesti kutsekoolide omavahelise mõõduvõtmisega. Pärnumaa kutsehariduskeskuse karulaugupesto sai soolaste hoidiste klassis teise ja kurgimoos magusate hoidiste klassis kolmanda koha, Olustvere TMK „Pannkoogi unistus” aga magusate hoidiste klassis esikoha.

Eks laadal sai maitsta ka igat liiki kurioosume, näiteks arbuusikoore marmelaadi, kadakamarja siirupit, kurgimoosi jms.

Rahvusvaheline künnivõistlus

Veotakso viib järjekordse seltskonna põllule künnivõistlust vaatama.

Veotakso viib järjekordse seltskonna põllule künnivõistlust vaatama.

Hoidiste ja toidumess oli ainult pool suursündmusest, teine pool oli künnivõistlused. Otse messihoone taga võtsid traktoristid lapsi kõrgele traktorikabiini enda kõrvale istuma ning tiirutasid siis traktoriga põllu peal. Oli näha, et lastele jättis traktorisõit kustumatu mulje. Kunagi võib see neid põllumeheametile mõtlema panna. Siis aga saabus veotakso, mis viis rahvast vaatama teisel pool maanteed peetavaid künnivõistlusi.

Künnivõistluste formaat oli Olust­veres tänavu samuti uus. Kui viimased kümme aastat korraldas Olustvere TMK riiklikke künnivõistlusi igas vanuses osalejatele, siis tänavu viidi täiskasvanute võistlus läbi Kehtnas ning Olustveres piirduti kutsekooliõpilaste omaga. Lisaks eesti noortele osalesid Olustveres ka Inglismaa, Poola, Läti, Sloveenia, Luksemburgi noored künnimehed – kokku 27 võistlejat. Välismaalastele leiti adrad, traktorid ja muu vajalik Eestist.

Olustvere TMK õppetalu juhataja Riho Kala märkis, et seekord künnipoiste tase väga ühtlane ei olnud. Osa õpilasi oli korralikult harjutanud, mõnele oli aga võistlus ise pigem harjutus. Tõsi, noorte innukust ja publiku huvi see ei vähendanud. Kaks künniplatside ümber ringe tegevat veotaksot olid kogu aeg sõitjaid täis, võistlusala serval seisid pealtvaatajad, kelle hulgas oli ka kündjate vanemaid. Näiteks Austria noorel künnimehel olid kohal nii isa kui ema.

Korraks tekkis tunne, et Olustvere saja-aastased pärnad on mesilasi täis, kuid selgus, et üles oli lastud fotoaparaadiga droon. Kristjan Lust jäädvustas künnivõistlust pilve piirilt.

Põllumajandus on noorte hulgas popp

Riho Kala märkis, et põllumajandus näib koguvat noorte hulgas populaarsust. Tänavu tuli otse põhikoolist Olustvere TMK-sse põllumajandust õppima 58 noort. See oli Kala hinnangul üle ootuste palju. Olustvere TMK-s õpib kokku ligi 700 õpilast ja umbes pooled neist põllumajandust.

Põllumajandusega on Olustvere TMK õppetalul tänavu vedanud. Viljasaak oli väga hea: otra 5–7 ja nisu 6–9 tonni hektarilt. Vilja tuli nii palju, et kuivati ei suutnud kõike vastu võtta ja paarsada tonni teri oli pidevalt puhverlaos ehk sellessamas hiiglaslikus hoones, kus moosi- ja toidumessi peeti. Ka seakasvatusega pole Olustvere TMK õppetalul probleemi: vana sigala on maha lõhutud ja uut veel pole. Kuna õppetalu ei pea lehmi, ei ole ka piimahinna langus nende mureasi.

Raivo Juurak


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!