Meenutame kaht koolimeest – maateaduse õpetajat

23. okt. 2015 - Kommenteeri artiklit

Tänapäeval koostavad gümnaasiumi ja põhikooli õpikuid ülikoolide dotsendid või professorid. Tavaliselt on nende haridustee kulgenud gümnaasiumist kohe ülikooli. Nad ei ole varem pedagoogina töötanud. Seetõttu puudub neil õpikut koostades isiklik pedagoogiline kogemus. See kajastub ka väljaantava õpiku sisus ja laadis. Enne Teist maailmasõda oli olukord teistsugune. Tunnustatud dotsendiks või professoriks said need, kes olid aastaid töötanud üldhariduskoolis ning omasid ka pedagoogi haridust.

Meenutame kaht enne sõda Eestis töötanud maateaduse õpetajat, kelle koostatud õpikuid ja atlaseid kasutasid meie vanaisad ja vanavanaisad. Need on Jaan Rumma ja Taavet Koppel.

Jaan Rumma sündis 1887. aastal Aravetes. Alghariduse sai Paeküla vallakoolis. Samas oli ta aastatel 1908–1910 ka õpetaja. Edasi jätkusid õpingud Venemaal. 1913. aastal lõpetas J. Rumma Pihkva õpetajate instituudi magistrina. Aastatel 1913–1917 oli ta Tapa kõrgema algkooli õpetaja. Edasi siirdus Tallinna, kus oli Tallinna tütarlaste gümnaasiumi, Tallinna tehnika gümnaasiumi ja Lenderi tütarlaste eragümnaasiumi maateaduse õpetaja. 1923. aastast töötas Jaan Rumma Tartu ülikoolis, olles seal esimene geograafia magister. Juba 1920. aastal avaldas ta raamatu „Maateaduse õppeviis”. Tegeles kodu-uurimisega, oli koguteose „Tartumaa” üks peatoimetajaid. Jaan Rumma suri 1926. aastal.

Taavet (David) Koppel sündis 1894. aastal Kavilda vallas. Seal omandas ta alghariduse. Õppis Tartu õhtuses ühisgümnaasiumis, seejärel Tartu ülikoolis. Aastatel 1914–1916 oli ta Kavilda kihelkonna- ja vallakooli õpetaja ning 1917–1919 Nissi kõrgema algkooli õpetaja ja juhataja. 1932. aastal sai Taavet Koppel loodusteaduse ja maateaduse õpetaja kutse. Aastatel 1932–1939 koostas ta kooli atlaseid. Atlaste juurde kuulusid ka mitmesugused lisad, näiteks 1939. aastal „Loodusvarade tootmise keskused”. 1937. aastal andis ta välja geograafiaõpiku progümnaasiumi 1. klassile. Koos S. Sütiga andis ta välja maateaduse õpperaamatu algkooli 4. klassile ja 1942. aastal õpiku ka 6. klassile. David Koppel suri 1951. aastal Tartus.

 

Kirjandust

• Koppel, D. Kooli atlas keskkoolidele ja gümnaasiumidele. Tartu, 1939

• Koppel, D. Maateaduse õpperaamat progümnaasiumi I klassile. Tartu, 1937

• Rumma, J. Kodukoha kirjeldamise kava. Tartu, 1924

• Rumma, J. Maateaduse õppeviis. Tartu, 1920

• Rumma, J., Kents, J. Euroopa: Maadeteaduse õppeviis keskkoolidele. Tartu, 1925

• Rumma, J., Granö, J. G., Veski, J. V. Tartumaa. Maadeteadusline, majandusline ja ajalooline kirjeldus. Tartu, 1925

• Rumma, J. Võrumaa: loodus ja inimene. Tartu, 1926

• Sütt, S., Koppel, D. Maateaduse õpperaamat algkoolide VI õppeaastale. Tartu, 1934

• Sütt, S., Koppel, D. Maateaduse õpperaamat: algkoolidele VI õppeaasta. Eesti-Euroopa. Tartu, 1942

• ERA säilikud: ERA 1108.4.1039, lk 133; ERA 1108.4.1098, lk 14

 

Kaljo Laas

kodu-uurija, geograafiakandidaat


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!