Õppurite huvi teadlaseks või inseneriks saada toetatakse TeaMe+ programmist

1. okt. 2015 - Kommenteeri artiklit

Haridus- ja teadusminister Jürgen Ligi kinnitas kolmapäeval teaduse populariseerimise programmi TeaMe+, millega riik panustab 3,2 miljonit eurot, et suurendada õpilaste huvi loodus-, täppisteaduste ja tehnoloogia (LTT) erialade vastu, teatas ministeeriumi pressitalitus.

„Eesti vajab noori, kellel on mitte ainult head teadmised, vaid ka sügavam huvi valida karjäär teaduse või tehnoloogia valdkonnas,” ütles ministeeriumi teaduse ja kõrghariduse asekantsler Indrek Reimand. „Huvi ja valmisolek omandada kõrgharidus LTT valdkondades ning teha valik teadlase või inseneri karjääri kasuks peab saama tugeva aluse juba põhikoolis ja gümnaasiumis.”

Teaduse populariseerimise programmi TeaMe+ tegevused hõlmavad teadushuvihariduse arendamist, karjäärinõustamise parandamist, koolide koostöö toetamist ettevõtete ja teiste partneritega, samuti teadusteemade tutvustamist meedias ja teaduskommunikatsiooni alaseid koolitusi.

Valdkonna populariseerimiseks ning teaduse, tehnoloogia ja inseneeria valdkonna ühiseks toetamiseks sõlmiti aasta alguses ka teadus- ja tehnoloogiapakt riigi, kohalike omavalitsuste, ettevõtlus-, haridus- ja kolmanda sektori vahel. Pakti kaasatakse lähiaastatel võimalikult palju osapooli, millega laiendatakse koolide koostööd ettevõtete ja teiste partneritega, kes annavad oma panuse LTT õppesse.

Ehkki Eestis on karjääriteenust viimastel aastatel jõudsalt arendatud, vajavad asjakohastamist nõustajate teadmised teadlaskarjääri olemusest ning LTT-valdkonna erialade õppimis- ja karjäärivõimalustest, seisab teates.

Teadushuviringide osakaalu kasvatamiseks töötatakse välja näidisõppekavad ja õppematerjalid. Tekkinud huvi säilitamiseks korraldatakse õpilastele teadusfestivale, konkursse jms sündmusi.

Programmi  toel on samuti plaanis luua kaks telesaatesarja, mis seletavad loodusteaduslikke nähtusi ning teadlaste ja inseneride tööd. Eelnevatel aastatel programmi käigus toodetud telesaated „Püramiidi tipus” ja „Rakett69” on olnud väga populaarsed.

TeaMe+ programmi elluviimist koordineerib Eesti Teadusagentuur. Tegevuste kogumaht kuni 2020. aastani on 3,2 miljonit eurot. Euroopa Regionaalarengu Fondi vahendid moodustavad sellest ca 2,9 miljonit, millele lisanduvad riiklik kaasfinantseering ja partnerite omafinantseering.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!