Tallinna keskraamatukogus algab sallivust lahkav filmisari

26. okt. 2015 - Kommenteeri artiklit

Teisipäeval, 27. oktoobril kell 18 linastub Tallinna keskraamatukogu suures saalis filmiõhtute „Mõista või hukka mõista” sarja avafilmina Mart Raukase dokumentaalfilm „Parreesia”. Sissepääs kõigile sarja filmiõhtutele on tasuta. 

Sarjas linastuvad eesti filmid, mille temaatika hõlmab mõistmise ja sallivuse mõisteid kõige laiemas tähenduses: alates tavapärastest tolerantsusega seostatud valdkondadest nagu religioon, kultuurierinevused, samasoolised paarid kuni sallivuseni erinevate arusaamade, mõtlemisviiside, inimlike eripärade ja nõrkusteni.

Üritustel on kohal ka filmitegijad, kes oma filme tutvustavad ning kellele saab küsimusi esitada. Avaõhtul kohtub publikuga „Parreesia” autor Mart Raukas.

Parreesia oli antiik-demokraatia nurgakivi. Parresiast on tõe väljaütleja – isik, kes omas moraalset kohustust rääkida julgelt ja kõigest ning kes tõde väljendades seadis ennast teadlikult löögi alla. Rooma impeeriumi aegsetest Kreeka villadest on arheoloogid leidnud ohtralt filosoofide büste. Aegadel, mil ühiskond sulgub ning poliitkorrektsus muutub elunormiks, on parresiastid need, kes tõe vaimu virge hoiavad ning sisemist vabadust kaitsevad. Filmis on vaataja tähelepanu fookustatud füsiognoomilistele detailidele – parresiasti miimikale, tema kehakeelele ehk protsessile, kuidas parreesia sünnib.

„Tõde keerleb minu sees ja otsib pääsu välja,” ütleb filmi kangelane Einar Laigna, kes väljendub linateoses kogu talle omase jõulisusega. „Kui tõde on välja öeldud, siis sünnib ta uuel kujul ja tekitab sisemise vabaduse.” Salvav iroonia, halastamatult täpsed karakterite kirjeldused ning prohveti manitsev paatos on vahendid, mida Laigna täiuslikult valdab.

Kokku toimub rahvusvahelise projekti Nordplus abiga toimuvas sarjas viis filmiõhtut oktoobrist 2015 märtsini 2016.

Järgnevate filmiõhtute kohta leiab lisainfot siit.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!