Teadusharidus ülikoolilinna ajaloolises südames

2. okt. 2015 - Kommenteeri artiklit

Tartu ülikooli muuseum asub Toomemäel, ülikoolilinnaku ajaloolises südames. Aastakümneid Eesti teaduse keskmes olnud muuseum tutvustab teaduse ja ülikoolihariduse ajalugu 17. sajandist tänapäevani. Tule avasta koos meiega ülikooli rikkalik minevikupärand, uuri lugusid teadusest, kunstist, astronoomiast, meditsiinist ja tudengielust ning mõtle, kuidas üks või teine teadussaavutus puudutab sinu igapäevaelu.

Ajalugu, kunstiõpetus, emakeel, füüsika, keemia, geograafia, loodusõpetus, bioloogia, kirjandus, usundiõpetus – Tartu ülikooli muuseumi haridusprogrammide teemaring on lai ning olulisel kohal on interdistsiplinaarsus – füüsikat või keemiat õppides saab tundma ka ajalugu, kunstiõpetuses ei saa aga mööda keemiast. Kirju valik võimaldab sisustada kogu päeva nii, et rõõmu kordaläinud koolipäevast tunnevad mitme aine õpetajad.

Anname edasi ülikooli pea 400-aastast teaduspärandit. Programmid toimuvad ruumides, kus veel mõnda aega tagasi töötasid teadlased ümbritsetuna teadusriistadest ja õppevahenditest, mida on kasutanud ja käsitsenud Eesti teadlaste paremik. Keskkonnast inspireerituna pistame üldtõdede ja nähtuste vahele ikka Eesti teadussaavutusi ning tutvustame võimalusel seda, millega tegelevad teadlased ülikoolis praegu. Ning mis võiks meid ja neid inspireerida homme.

Muuseum on koduks ka Hullule Teadlasele – tuhandetest ideedest ja küsimustest inspireeritud tegelaskujule, kes ootab kõiki suuri ja väikeseid teaduse ja teadlasetööga sõbraks saama.

Tartu ülikooli muuseum asub Toomemäel ja selle lähiümbruses, 19. saj alguses ehitatud ülikooli hoonetes: antiigihõnguline ning kauneima interjööriga TÜ kunstimuuseum on kodu leidnud TÜ väärikas peahoones, UNESCO maailma kultuuripärandi nimekirja kuuluv Eesti teadusloo pärl tähetorn asub Toomemäe kaguosas ning Tartu ülikooli muuseum ajaloolises toomkirikus, olles kohtumispaigaks keskajale, ülikooli ajaloole ja tänapäevale.

Kohtumiseni ülikoolilinna ajaloolises südames!

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!