Tulemas on jutupühad

29. okt. 2015 - Kommenteeri artiklit

1.–8. novembrini peetakse Tallinnas, Tartus, Haapsalus ja Märjamaal lugude jutustamise festivali „Jutupühad”, mis jätkavad ammustest aegadest pärit traditsiooni ‒ tuua sügistalvisesse pimedasse aega lugude jutustamisega õdusaid koosolemise hetki. Toimuvad kogukondlikud jutuõhtud, loengud, jutuvestmise töötoad ning koolitused täiskasvanutele.

Jutupühad on liikuv püha – juhtub siia maile mõni hea jutuvestja laiast maailmast, on kohe aeg jutupühadeks, teatasid korraldajad. Lisades, et sel sügisel tuleb mitme maa ja mere tagant Ka­na­dast meile lugusid vestma Dan Yashinsky (alumisel pildil) – pro­fes­sionaalne jutuvestja, kirjanik ja kogukonna aktivist, kes on armastatud jutustajana esinenud ja õpetanud maailma eri paigus ning olnud Kanada suurima jutuvestmisorganisatsiooni, lugude jutustamise festivali ja jutuvestmiskooli asutajate hulgas.

„Jutuvestmine on kunst, mille juured on tihedalt põimunud ravitsemise ja õpetamisega. See on kunst, mis tuletab meile meelde, millised on meie võimalused, mis äratab üles meie unistused ja annab meile kõige raskematel hetkedel julgust. Õigel ajal räägitud ja õigel ajal kuuldud õige lugu võib muuta kõik,” kirjutab Dan.

Tartus toimuval jutuõhtul jutustab Dan oma tööst lapsevanematega vastsündinute intensiivravi osakonnas ning kogemustest, mis on seotud eakate patsientidega, kogukondadega, tööga psühhiaatriakliinikus, koolides ja mujal. Ta räägib, kuidas jutuvestmine võib tuua muutusi nii traagilises kui ka lootusrikkas olukorras.

Lisaks Kanada külalisele on võimalus kuulata ka Ildikó Sándori, ungari rahvakultuuri spetsialisti ja jutuvestjat.

Lugude jutustamisfestival „Jutupühad” sündis rahvakultuuri keskuse jutukooli eestvedaja Piret Pääri algatusel neli aastat tagasi. 2015. aasta festivali põhikorraldaja on MTÜ Kogukond Harjumaalt, head koostööpartnerid on Tallinna ülikooli Haapsalu kolledž, Tartu Tiigi seltsimaja, Tartu Hansa kool ja jutukool.

Dan Yashinskyt saab kuulata

• 3.11 kell 12 Tallinna ülikooli Haapsalu kolledžis (Lihula mnt 12);

• 4.11 kell 18 Tartu Kirjanduse Majas (Vanemuise 19);

• 5.11 kell 11 Tartus Tiigi seltsimajas (Tiigi 11);

Loengud-kohtumised on tasuta ja tõlgitakse eesti keelde.

• 6.11 kodukontserdil Tallinnas Kalamajas (inglise keeles).

Lisainfot leiab veebilehelt: www.rahvakultuur.ee/jutupühad


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!