Väliõppepäeval rännati ajas tagasi

23. okt. 2015 Sirje Pärismaa Õpetajate Leht - Kommenteeri artiklit

Tartu Kesklinna kool tegi esmakordselt kõigile klassidele korraga õppepäeva majast väljas. 1.–8. klassi õpilased said Ülenurmel põllumajandusmuuseumis mitme uudse kogemuse võrra rikkamaks: näiteks prooviti, mis tunne oli vana aja koolilastel veoautokastis ekskursioonile loksudes.

Veerandi viimasel päeval käis Ülenurmel kahes vahetuses kokku üle kolmesaja õpilase, kellele põllumajandusmuuseum oli koos kooliga põneva programmi kokku pannud. Sissejuhatavale loengule järgnesid eri oskusi arendavad õpitoad, kus suur rõhk oli omal nahal kogemisel.

„Päeva jooksul murdusid mõnedki arusaamad,” rääkis õppepäeva algataja ja korraldaja, Tartu Kesklinna kooli klassiõpetaja Sirje Parol. „Paljud lapsed arvasid, et elus saabki kõike kergelt, mine vaid poodi ja osta. Õpitubades tegutsedes kogesid nad, kui palju on vaja vaeva näha, et toit lauale jõuaks.”

Linnalapsed said oma silmaga näha lambaid, kitsi ja lehma, linnunäitusel ronida mitmekesi puuri ja tunda, kui tihedalt üksteise kõrval tuleb põllumajanduslindudel päevi mööda saata.

Põneva ajas tagasi mineku kogemuse said koolilapsed ka veoautokastis, kehastudes poole sajandi tagusteks õpilasteks, kel polnudki muud sõiduvahendit ekskursioonidel käimiseks.

„Õppepäevi väljaspool koolimaja teeme ju ikka, aga varem pole kogu kooliga käinud,” rääkis Parol. Ühek­san­dike päev möödus riigikogus.

Sirje Pärismaa

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!