Värske aabits

9. okt. 2015 Mare Müürsepp lastekirjanduse uurija, TLÜ dotsent - Kommenteeri artiklit

Meie aabitsate suurde ja loodetavasti sõbralikku perre on ilmunud uustulnuk. Kodavere murraku uurija Eevi Treial ja Liivi muuseumi juhataja, semiootik ja lastekirjanduse uurija Mari Niitra on koos kunstnik Pusaga koostanud Kodavere aabitsa ehk siis murdekeeli uavitsa.

HTM-i õpikute kohta käiv määrus lubab aabitsaks nimetada vaid kogu esimese klassi esimese poolaasta materjali sisaldavat õpikut (mis on muidugi rumalasti piirav ja samas õpikukultuuri arengut takistav määratlus).

Samas on olemas aabitsad koolieelse hariduse jaoks, niisamuti logopeedide ja muude teatava keeleproblemaatika tundjate erifunktsiooniga aabitsad – ühe või teise keeleõpperaskuse ületamiseks, temaatilise keskendusega vms.

Omaette aabitsaliik on kodupaiga- ja murdeaabitsad, mille ülesanne on ühelt poolt toetada murdekeele kõnelemise tava ja lisada seega keelele elujõudu, teisalt aga aidata murdekeelt kõnelevat last kirjalikule kõnele üleminekul.

Kodavere uavits just kaht viimatinimetatud tööd teebki. Selliselt kuulub ta samasse ritta Kihnu ja Setu aabitsatega (kihnumurdeline „Aabets” 2009, sellest veel lihtsamgi „Aett, eit ning mia” 2011, Seto aabits 2011).

Kodavere aabits sisaldab tähti, üksiksõnu, mõne erilise grammatilise vormi tutvustust – näiteks eitusvorme on Kodavere murrakus iga pöörde jaoks. Pildiga osavalt ühendatud üksiklaused selgitavad sõnade tähendusi ja piltidel kujutatut. Kodavere murrak on leitud olevat vadjapärane ja kirjakeelsele lugejale on seal küllalt palju tundmata sõnu.

Sõnavara on esitatud paikkonnale iseloomulike teemade kaupa: kalapüük, heinamaa ja lilleilu, järv jäävangis, rahvapühad, kodused tööd ja toimetused, loodusvaated. Tekstivalik on mitmekesine: mõistatused, vanasõnad, rütmi­salmid, kohanimede ja nädalapäevade jms rahvalaulud. Naljatera on nii sõnas kui ka pildis. Ajapikku hakkavad maad võtma pikemad tekstid. Kodukoha klassik Juhan Liiv on esindatud katkendiga teosest „Pildikene Peipsi rannalt”. Aabitsa lõpus on sõnastik ja ka viide Kodavere murraku kodulehele, mille varal iga soovija saab oma õppimist ja õpetamist edasi arendada.

Eriliselt on õnnestunud selle aabitsa kunstniku valik. Armas noorik kunstnikunimega Pusa on ise lapsena Kodaveres olnud, ja soojad lapsepõlvemälestused selles teoses heiastuvadki.

Mare Müürsepp

lastekirjanduse uurija

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!