Ahtme gümnaasium otsib sõpruskooli

27. nov. 2015 - Kommenteeri artiklit

Kohtla-Järve Ahtme gümnaasium soovib leida sõpruskooli, kellega korraldada eesti keele praktiseerimiseks nii õpilaste kui ka õpetajate vahetust.

Ahtme gümnaasium on juba aastaid olnud usinasti keelekümbluslainel. Koolitundides õpitut on aga raske harjutada, sest linnas elab vähe eestlasi.

„Meie õpilased käivad küll huviringides ja suhtlevad seal eesti õpilastega, aga linnas puudub laiem keskkond, kus nad saaksid oma keeleoskust arendada,” lausub õppealajuhataja Larissa Sulina. „Tahaksin, et ka meie õpetajad saaksid oma eesti keelt harjutada, ja mina õppealajuhatajana soovin eesti gümnaasiumis vaadata, kuidas neil elu käib. Õpilasvahetusest on huvitatud ka vanemad.”

Õpilasi ja õpetajaid võiks vahetada nädala kaupa. Kui sõbrad leitud, saaks koos kirjutada ka projekte, et leida raha vahetusega seotud kuludeks.

„Me pole ise julgenud eesti sõpruskooli otsida. Meil on tunne, et nemad eelistavad teha koostööd välismaa koolidega, aga see mulje võib olla ekslik,” sõnab Sulina.

Tartu Annelinna gümnaasium vahetab õpilasi eesti koolidega nii oma linnas kui ka kaugemal Eestis. Koolivaheajal saabus neile külla Põlvamaalt Tilsi kool, kellega tehti koostööplaane. Õpilaskodu omaval Tilsi koolil on plaan tuua enda juurde õpilasi pikemaks ajaks. Esmalt proovivad nad Annelinna gümnaasiumi keelekümblejatega, mida tähendab muukeelne laps õppeprotsessis.

Võru Kesklinna koolis olid novembris külas Narva õpilased. Nende sõitu ja elamist Lõuna-Eestis korraldas MTÜ Veeda Vaheaeg Võrumaal. Pille Kulbergi juhitav MTÜ tegeleb koostöös MISA-ga pereõppega. Narvast saabuvad koolilapsed ja nende majutuse- ja söögikulud katavad lapsevanemad.

Võru Kesklinna kool on õppealajuhataja Õnne Kronbergi sõnul valmis tegema Ida-Virumaa koolidega koostööd ja tahaks „vastukaubana” saada oma lastele vene keele praktiseerimise võimalust.

„Meiega võib julgesti võtta ühendust,” ütleb Kronberg.

Sirje Pärismaa

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!