Tallinna Kullerkupu lasteaial valmis õuesõppekogumik „Õhinal õues”.

11. nov. 2015 Karin Pero Tallinna Kullerkupu lasteaia õppealajuhataja - Kommenteeri artiklit

Kogumiku mõte sündis tundest, et meie lasteaia roheline õueala on küll puuderikas, kuid polnud piisavalt lisamaterjali, mida õuesõppes kasutada. Nii saigi esmalt valmis herbaarium, millele lisati fotod puudest.

Kuna teema on huvitav ja lai, sai ette võetud projekt, mida rahastas keskkonnainvesteeringute keskus – „Avastame ja uurime looduse muutumist eri aastaaegadel”. Projekti eesmärgiks oli õpetada lapsi märkama loodust ning selle muutumist, anda lastele uusi ja kinnistada olemasolevaid teadmisi ning soodustada laste avastamistahet ja õppimist läbi enda kogemuste. Õuesõppe ja koostöö abil tulid märgatu kohta ka küsimused ning laste endatehtud avastused ja järeldused selle kohta, miks loodus „sünnib” ja „sureb” igal aastal üha uuesti…

KIK kiitis projekti heaks ja tänu rahastusele saime igas mõttes rikkamaks. Lasteaed sai juurde õuesõpet mitmekesistavaid õppevahendeid: luubid, mõõdulindid, mikroskoobid ja isegi väikese ilmajaama. Tänu huvitavatele vahenditele ja eri aastaaegadel korraldatud õppepäevadele said nii lapsed kui ka õpetajad palju kogemusi. Samuti ühendasid õuesõppe päevad personali – vahetati tavalisest rohkem mõtteid, täiendati üksteist ja pakuti välja uusi ideid. Rääkimata põnevusest ja uutest teadmistest, mida omandasid lapsed.

Õuesõppe päevadest valmisid arendavad õppematerjalid, mis nüüdseks, koos eelnevalt koostatuga, on saanud oma koha kaante vahel „Õhinal õues”.

Samuti sai tehtu jäädvustatud piltidele, mida eksponeeriti 2015. aasta jaanuarist märtsini fotonäitusena. Parimad fotod jõudsid ka raamatusse.

Tahtmist jätkus aga veel. 2014/2015. õppeaastal koostas iga õpetaja ühe lasteaia puu kohta tutvustava lisamaterjali. Nii sai meie kogumik jällegi täiendust.

Raamatu kokkupanek oli küll ajamahukas ja protsess pikk, kuid võib rõõmuga tõdeda, et kogumik, mis nüüd kaante vahel, on äärmiselt väärtuslik abimees kõigile.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!