Väikesed väärtuste edasikandjad

19. nov. 2015 Tiiu-Tea Aus, vanemõpetaja; Helin Seppenen, õpetaja - Kommenteeri artiklit

Koolieelsed aastad on laste elus väga olulised. Pärnu lasteaia Trall eesmärgiks on, et kooli minnes vastaks lapse areng riiklikus õppekavas välja toodud eeldatavatele tulemustele. Kuid see ei puuduta mitte ainult tähtede ja numbrite tundmist, vaid oluline on, et laps oskaks peale õppimise kaaslastega läbi saada, märgata enda ümber abivajajaid, teha head ja toetada endast nõrgemaid. Nende oskuste õpetamiseks kasutame oma igapäevatöös erinevaid võtteid ja vorme. Isiksuse kujundamisel on lasteaial kodu kõrval väga oluline roll. Õpetaja suhtumine ja käitumine on lastele eeskujuks.

Abivajajaid on nii inimeste kui ka loomade seas. Metsloomade abistamiseks kogusime koos laste ja nende vanematega 2014. aasta sügisel väga suure koguse tammetõrusid, mille jahimehed metssigadele toimetasid. Eelmisel talvel üllatasime lastevanemate abiga soetatud toidu ja tarvikutega Pärnu varjupaiga loomi. Tasuks saime õppekäigu varjupaika.

Iga heategu loomade jaoks on hindamatu väärtusega. Loomad ei saa teid tänada, aga inimesed saavad seda teha nende eest. Me oskame sõprust hinnata. Aitäh abi eest.” (Tallinna Loomaaia direktor Mati Kaal) – sellise südamliku tänu osaliseks sai lasteaed, kui annetati raha loomaaia jääkarudele uue kodu rajamiseks. Selleks koguti pool aastat koos Ülejõe ja Rääma kooliga vanapaberit. Lisaks karude aitamisele said lapsed selle kampaaniaga toetada keskkonna säästmist, sest tänu kogutud vanapaberile jäi metsa kasvama ca 100 puud.

Märkamist vajavad ka lapsed, eriti need, kes viibivad kodust eemal. Lasteaialapsed nuputasid koos oma õpetajatega, keda võiks rõõmustada ja aidata. Otsustati üllatada Pärnu haiglas olevaid lapsi. Lõbusad ja värvikirevad joonistused tõstavad kõikide tuju ning loodetavasti aitavad kaasa kiiremale paranemisele. Igast rühmast koguti kokku lõbusad sügisteemalised kunstitööd, millest õpetajate Tiiu- Tea Ausi, Helin Seppeneni ja nelja lapse abiga Pärnu haigla II korruse galeriis näitus korraldati. Kuni detsembri lõpuni saavad Pärnu lasteaia Trall laste kunstinäitust külastada kõik haiglas olevad lapsed ja teisedki soovijad. Seejärel köidetakse tööd kokku albumiks, et voodihaiged lapsed saaksid neid raamatuna vaadata. Ehk innustab see lapsi ka ise pliiatsi järele haarama. Haigete laste rõõmustamiseks otsustati veel korraldada ühiseid lõbusaid ettelugemisi ja laulmisi. Tralli lasteaia lapsed ja õpetajad loodavad, et selline ettevõtmine aitab kõikidel suurtel ja väikestel patsientidel kiiremini paraneda.

Lapsepõlves omandatud teadmised ja oskused saadavad inimest kogu elu, seetõttu on oluline maast madalast õpetada last märkama, tähele panema, rõõmustama ja toetavat kätt pakkuma neile, kes seda hetkel vajavad.

Koos saab alati paremini.


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!