Arvo Valton 80

18. dets. 2015 Mari Klein - Kommenteeri artiklit

Esmaspäeval, 14. detsembril peeti Tallinnas kirjanike majas juubelikonverentsi kirjanik Arvo Valtoni 80. sünnipäeva puhul. Räägiti juubilarist ja tema teest, loeti ette tema loomingut. Sõna said Karl Martin Sinijärv, Ivar Sild, Jaanus Vaiksoo, Tõnis Kahu, Mush Nadi ja Tõnn Lamp. Oma kohalolekuga austasid vanameistrit Mati Hint, Mari ja Andres Tarand, Andres Langemets jt.

Märjamaalt pärit Arvo Valton, kes nooruse veetis küüditatuna Magadanis, on elus omandanud nii mäeinseneri kui ka filmidramaturgi eriala. Ta on olnud Eesti Kongressi, Eesti Komitee ja riigikogu liige, soome-ugri rahvaste eest seisja ning kuulub kirjanike liidu juhatusse. Pälvinud nii Eduard Vilde kui ka A. H. Tammsaare nimelise kirjanduspreemia, samuti nii Valgetähe kui ka Riigivapi III klassi teenetemärgi ja Rahvusmõtte auhinna.

Eesti kirjandusmaailmas alates 1960. aastast tegutsev Valton on tähelepanu pälvinud näiteks teostega „Üksildased ajas”, „Masendus ja lootus”, „Tee lõpmatuse teise otsa”, „Rohelise seljakotiga mees”, „Mustamäe armastus”, „Arvid Silberi maailmareis”, „Kaheksa jaapanlannat” jt. Ta on olnud muu hulgas ka filmi „Viimne reliikvia” stsenarist.

Enamik Valtoni teoseid on kätketud ka tema kogutud teoste sarja. Kuigi Valton ise oma juubelikonverentsil ütles, et lubas pärast 24. kogutud teoste köite ilmumist rohkem midagi uut mitte kirjutada, lisas ta siiski: „Sõna on mehe oma ning mees selle annab ja võtab.” Nii ilmus Valtonil möödunud nädalal uus lühijuttude kogumik „Kolm lindu”, mida esitleti eile Märjamaa valla raamatukogus.

Mari Klein

 


Kirjuta kommentaar

Õpetajate Lehel on õigus avaldada teie kirjutatud kommentaar paberväljaandes. Kommentaari pikkus ei tohi ületada 3000 tähemärki. Õpetajate Lehe kodulehe kommentaarid on modereeritavad ja avaldatakse pärast toimetamist hiljemalt kommentaari saatmisele järgneva tööpäeva hommikuks. Lehel on õigus jätta saadetud kommentaar kodulehel avaldamata. Iga kommentaari edastaja arvuti IP-aadress, sessiooni identifikaator ja kommenteerimise aeg salvestatakse andmebaasis. Õpetajate Leht ei vastuta kommentaaride sisu eest!